4 december 2014

Grote belangstelling kinderen voor de mensport

Vijftig jongens en meisjes namen op zondag 30 november deel aan een speciale Paarden Spektakel Doedag in Velden. Onder leiding van bondscoach Harry de Ruyter uit Kessel werd de jongeren de kneepjes van het mennen geleerd. Alle deelnemers kregen na afloop in manage De Molendijk uit handen van sport gedeputeerde Ger Koopmans een certificaat.

Volgens Koopmans leidt het enthousiasme van de kinderen tot meer van deze initiatieven die de provincie Limburg graag wil ondersteunen. Immers, de jeugd heeft de toekomst. De bouw van het Paardensportcentrum de Peelbergen is een voorbeeld van nieuwe initiatieven en is een prachtige impuls voor het Talent Ontwikkelingsplan in Limburg.

De Stichting Menwedstrijden Horst, gesteund door Paardensport Limburg en Ruitersport Equidrome organiseerden deze Doedag voor kinderen. Bondscoach Harry de Ruyter wist de kinderen enthousiast te maken door een spannende uitleg te geven hoe je om moet gaan met paarden. Hoe je ze moet inspannen voor de koets en waarom het zo moet. Waarom paarden het niet leuk vinden als het tuig knelt.

Ook het rijden met de koets kreeg alle aandacht door een demonstratie die rustig begon, maar eindigde in een soort Romeins wagenrennen.
Daarna mochten de jongens en meisjes in groepjes van vijf zelf een paard of pony inspannen. De jongens met veel bravoure, de meisjes heel braaf en voorzichtig om het paard of de pony geen pijn te doen. De ouders of grootouders fotograferend op de achtergrond. De 10 aanspanningen waren toen klaar voor het grote werk. De kinderen, waaronder enkele met een handicap, mochten onder deskundige begeleiding zelf het paard of pony besturen. Eerst heel voorzichtig, maar daarna steeds vrijer werden de eerste beginselen van het mennen van een paard of pony ervaren. Rode konen maakten de spanning zichtbaar. Het bleef niet bij een keer rijden, ze wilden wel 5 keer.