20 oktober 2013

Hannover: Vliegende Wereldbekerstart voor Koos de Ronde

Koos de Ronde (Zwartewaal) heeft vanmiddag de eerste etappe van de FEI Wereldbeker vierspannen in het Duitse Hannover op zijn naam geschreven. De regerend Wereldbekerkampioen bleef de Australische topmenner Boyd Exell en viervoudig Wereldkampioen IJsbrand Chardon (Schipluiden) voor. Europees Kampioen Theo Timmerman (Putten) moest genoegen nemen met de vijfde plaats.


De eerste Wereldbekerwedstrijd van dit seizoen ontaardde in een fanatieke strijd tussen De Ronde, Chardon en Exell. In de winning round werd het parcours iets ingekort wat resulteerde in nog snellere ritten. Exell zette als eerste starter de snelste tijd neer, maar tikte onverwachts een balletje van de kegels. IJsbrand Chardon maakte in de Hannover Messe voor het eerst gebruik van een nieuw voorpaard om zijn vierspan Lipizzaner schimmels de nodige snelheid te geven. Ondanks het gebrek aan ervaring stuurde Chardon zijn span foutloos, maar net niet snel genoeg door het mooie parcours van de Duitser Dr. Wolfgang Asendorf, die door de deelnemers werd gecomplimenteerd met het ontwerp.
Ook Koos de Ronde zette in Hannover een nieuw voorpaard in, de negenjarige vosruin Palero, een van de reservepaarden van zijn outdoor span. De Ronde wist dat hij geen fouten mocht maken om Exell voor te blijven en hield zijn hoofd koel. De ontlading bij het in grote getale aanwezige enthousiaste publiek én uiteraard bij De Ronde was groot toen hij na een foutloze omloop tot winnaar kon worden gekroond.
“Ik ben heel blij met Palero voorop naast de bonte Tommy. Vorig jaar won ik alles met Charley en Night voorop, maar zij worden ook een dagje ouder dus ik ben op zoek gegaan naar vervanging. Tijdens de training liep het span met Palero en Tommy beter dan met het andere voorspan, dus ik besloot het risico te nemen en dat is goed uitgepakt,” aldus een zeer tevreden Koos de Ronde.
IJsbrand Chardon was ook tevreden over zijn nieuwe voorpaard: “Tijdens de eerste omloop had ik een goed gevoel, de tweede manche werd al iets moeilijker, ik kon merken dat hij iets concentratie verloor. Maar Feles heeft het goed gedaan en ik zal hem tijdens de komende Wereldbekerwedstrijden ook inzetten.”

Het hoge niveau in het bij de menners zeer populaire Hannover belooft veel voor de rest van het seizoen.

Theo Timmerman reed hetzelfde span als tijdens de Wereldbekerfinale in februari van dit jaar en had te maken met pech. Tijdens de eerste dag kon hij niet voluit rijden omdat een van zijn disselriemen was losgeschoten. Vandaag greep de Nederlands Kampioen een verkeerde leidsel in een van de hindernissen waardoor hij niet verder kwam dan de vijfde plaats.

De volgende Wereldbekerwedstrijd vierspannen wordt gehouden in Verona, Italië, dat voor het eerst onderdeel uitmaakt van deze prestigieuze serie. Theo Timmerman heeft van de organisatie een wild card ontvangen.

Fotoalbum

Video's

Klik hier voor de uitslag