25 november 2016

Hervorming mensport krijgt vorm

Op woensdagavond 23 november kwam een groot aantal leden van Mendistrict 5 bijeen voor de eerste najaarsvergadering sinds de overgang van de Belangenvereniging Mennen naar Mendistrict 5 eerder dit jaar. Het belangrijkste agendapunt van deze vergadering op het KNHS-centrum was de presentatie van KNHS-Menforum voorzitter Hermann van den Bosch en Coördinator Mennen Arjen Coppoolse over de hervorming van de mensport.


Van den Bosch legde aan de hand van een duidelijke presentatie uit wat het doel is van de hervorming en hoe het proces tot stand is gekomen. Er worden steeds minder klasse 4 wedstrijden georganiseerd en ook het aantal deelnemers in deze klasse neemt af. Voor de klasse 3 menners bestaat er een grote drempel om over te gaan naar de klasse 4.

Om hier verandering in te brengen worden, zoals het er nu naar uitziet, met ingang van 1 april 2017, de klassen 3 en 4 samengevoegd. De klassen 1 en 2 blijven bestaan. Uitgangspunt voor de KNHS was dat de klasse 3 rijders hier geen nadeel van moesten ondervinden. Zij kunnen met hun huidige (luchtbanden) rijtuigen blijven rijden en voorlopig rijden zij hun eigen dressuurproeven.

Voor de voormalige klasse 4 rijders krijgen meer concurrentie in hun rubriek.

Een handicapregeling is niet aan de orde. Als iemand vindt dat hij in het nadeel is met harde banden, kan hij met luchtbanden rijden. Harde wielen zijn niet verplicht.

Dit geldt ook voor de dressuurproeven. De voormalige klasse 4 menners kunnen de FEI proeven blijven rijden, of kiezen voor de klasse 3 proef. Wanneer een menner echter in aanmerking wil komen voor deelname aan internationale wedstrijden en Wereldkampioenschappen, zal deze menner zich moeten conformeren aan de FEI-eisen voor wat betreft rijtuig, dressuurproef en snelheden in de marathon en de vaardigheid.

De leeftijd van een paard dat ingezet kan worden op KNHS-wedstrijden, komt in de voorgestelde hervormingsplannen niet overeen met de FEI-reglementen. Ook hiervoor komt de KNHS binnenkort met een passende oplossing. Dierenwelzijn blijft hierbij wel een belangrijk uitgangspunt.

Zo kwam er nog een aantal opmerkingen uit de groep, die door Van den Bosch en Coppoolse voor het grootste gedeelte adequaat beantwoord konden worden. Op een aantal vragen wist het tweetal nog geen antwoord, maar zij werken er hard aan, op 13 december het volledige hervormingsplan aan het Menforum te presenteren.

Klik hier voor de presentatie.