21 augustus 2016

Hippiade mennen: 26 stralende kampioenen

De eerste van de Hippiades kende zaterdag 20 augustus een overvol programma en leverde 26 menkampioenen op, die na een lange wedstrijddag allemaal werden gehuldigd tijdens een geweldig kampioenendefilé. De Hatro Districtscup werd evenals vorig jaar gewonnen door Mendistrict Oost.

In de hoogste dressuurklasse bij de pony’s (ZZ) won Olga Kegel beide proeven met haar ‘good old’ Brutus. ‘Het was weer een feestje,’ straalt de kampioene. ‘Brutus is nu 20 en dit is zijn laatste Hippiade. Ik wilde het nog één keer proberen, nadat Brutus vorig jaar vlak voor vertrek naar de Hippiade ziek was. Drie maanden geleden heb ik hem weer fanatiek opgepakt en met de hulp van mijn trainer Christiaan Provoost heb ik hier naar toe gewerkt.’ In 2013 pakte de combinatie de titel voor het laatst. ‘Het mooiste compliment dat ik vandaag kreeg was van twee toeschouwers die vonden dat Brutus zo’n mooie pony is.’
In de klasse Z won Suzanne Roman beide proeven en nam het kampioenslint in ontvangst met Petra van ’t Boereveen. Roman was behangen met medailles, want met haar pony Zalvador werd ze kampioen in de L dressuur. Bovendien werd ze reservekampioen in de ZZ vaardigheid (met Petra van ’t Boereveen) en ook nog eens derde met Zalvador in de klasse M vaardigheid.
Een bijzondere uitslag in de klasse M dressuur, want over beide proeven (ieder beoordeeld door twee juryleden) eindigden twee combinaties op exact hetzelfde resultaat van 66,84%. Dus waren er twee kampioenen in deze rubriek: Willemien Odink met Odinkie Toys Moonlight en Nadja Broos met Loeverhof Nymph.De beide vaardigheidsparcoursen op het hoofdterrein leverden spannende wedstrijden op. Voor het eerst werd het kampioenschap in de sulkyrubriek voor pony’s verreden. Sabine van der Bellen reed de snelste foutloze barrage met Nelson van Lisan en won de titel. ‘We hadden een goede dag en mijn pony is fantastisch.’ luidt haar commentaar.
Arjan Kleinjan had een selectief parcours gebouwd voor de klasse L. Bij de pony’s drongen zeven combinaties door tot de barrage, die werd gewonnen door Ronald Prak met Black Diamond’s Purdy. Van de 28 enkelspannen paard in de L-klasse bereikten vijf aanspanningen de barrage, die werd gewonnen door Rik van Drie met Tinelly. Omdat de barrage in de B-ring ingesloten was, moesten sommige menners lang wachten tot ze zeker waren van hun klassering. Zo ook Corrie Krijgsman, die al vroeg in de ochtend een snelle foutloze barrage had gereden in de tweespanrubriek klasse L met de minipaardjes Patty en Fortune. ‘Ik moest wel heel lang geduld hebben, maar ik ben superblij met mijn titel.’ straalt ze. In de klasse M/Z/ZZ won Jorn van Olst met de stamboek Shetlanders Zico en Nancy. ‘Ik heb alles gegeven wat ik had,’ zegt hij over zijn overwinning. ‘In elke wending kon ik heel snel wegkomen en de pony’s reageerden goed.’

In de hoofdring waar Govert de Koning een fraai parcours had neergezet, zorgde de barrage aan het eind van de middag voor een spannend sluitstuk. Het niveau in de rubriek enkelspan pony klasse M lag hoog, want de helft van de deelnemers kwam terug voor de barrage. Berber Willemse reed als enige onder de 70 seconden en bleef foutloos, waarmee ze de titel pakte. Veel geluk voor Adrie van der Loo in de barrage bij de Z-pony’s. ‘Bij poortje negen brak een broekriem van het tuig, maar ik kon gelukkig doorrijden,’ vertelt hij. ‘Toen heb ik maar volop gas gegeven.’ En dat bracht hem de overwinning. ‘We zijn hier al voor de vierde keer en gingen voor een titel en dat is gelukt!’ In de klasse ZZ won Natasja Verheul voor de derde keer in successie de titel met Kompas Gerwin. Ze reed foutloos in 78,31. Het was aan laatste starter Suzanne Roman om dat te verbeteren. Roman was sneller (67,38) maar reed er een balletje af en werd reservekampioen.
Bij de paarden in de klasse M won de zeventienjarige Anouk de Geijter. Zij bleef als enige foutloos in de barrage. Ze vormt pas drie kwart jaar een combinatie met het paard Renzo dat voorheen in tandem bij haar moeder liep. ‘Ik ging voor een alles of niets rit, maar wilde wel foutloos blijven,’ zegt ze over haar tactiek. ‘Renzo is heel leergierig en weet dat het op de wedstrijd moet gebeuren. Onder het zadel rijden? Nee, dat is niets voor mij. Mennen doe ik al van kleins af aan en dat is gewoon kicken!’

Voor Clemens Verspeek werd het een superkampioenschap. Hij was in de klasse Z bij de paarden de enige die in het basisparcours alle ballen op de kegels liet liggen. Met zijn eigen fokproduct Elsenburg’s Jasper noteerde hij alleen 0,6 strafpunt voor tijdsoverschrijding, maar daarmee won hij de titel. In de klasse ZZ reed hij wel foutloos, nu met Elsenburg’s Thomas. In deze klasse drongen vier aanspanningen door tot de barrage. Hij reed als eerste foutloos in de barrage in een tijd van 74,07 seconden. Laatste starter Jan Bijeman kon die tijd net niet verbeteren en werd reservekampioen (foutloos in 76,86). ‘Mijn paard Elsenburg’s Thomas is een Welsh Cob en doet het uit zichzelf,’ vertelt Verspeek. ‘Hij is snel en fanatiek. Voor het laatst wonnen we hier in 2007 en nu weer! De vos Elsenburg’s Jasper, waarmee ik in het Z won is een halfbroer van hem. Beide paarden heb ik zelf gefokt. Mijn dag kan niet meer stuk!’
Alle dolblije kampioenen werden tijdens het kampioenendefilé nogmaals in het zonnetje gezet. De voorzitter van Mendistrict Oost, Wim Veldboom, nam de Hatro Districtscup in ontvangst. Met een flink aantal kampioenen was Oost wederom het sterkste District. Een swingend defilé vormde de afsluiting van de Hippiade Mennen 2016.

De dressuurproeven werden verreden op de grasterreinen. Vooral rond de Z-ringen was veel publiek te vinden. In de hoogste klasse (ZZ) prolongeerde Jeanette Veldboom met de sterk marcherende Veldstar Risk haar titel. De eerste proef werd met overmacht gewonnen door Arie Dibbits met Dynamo. Mooi gedragen, in prima aanleuning en met fraaie overgangen scoorde hij daarin ruim 72%, maar in de tweede proef liep het een stuk minder en maakte hij nog een fout waardoor de reservetitel restte. Veldboom reed twee proeven van ruim 70%, presteerde zeer constant en won. Het niveau in de klasse ZZ lag hoog, getuige de prima scores van vrijwel alle deelnemers. In de klasse Z lagen de scores wat lager en waren er geen echte hoge uitschieters. Hette Jellema won de tweede proef, scoorde overall het hoogst en werd kampioen.
Met overmacht won Paul Sueters het tweespankampioenschap, waar alle klassen in handicap werden verreden. Hij had de grootste handicap, want hij komt uit in de klasse ZZ, maar loodste zijn perfect afgerichte tweespan Friezen fraai door de oefeningen en scoorde bijna 69% in de beide winnende proeven.

Dressuur:
Manouk van Ewijk, Darlinca : enkelspan pony klasse B
Suzanne Roman, Zalvador : enkelspan pony klasse L
Willemien Odink, Odinkie Toys Moonlight : enkelspan pony klasse M
Nadja Broos, Loeverhof Nymph : enkelspan pony klasse M
Suzanne Roman, Petra van ’t Boereveen : enkelspan pony klasse Z
Olga Kegel, Home’t Ranch Brutus : enkelspan pony klasse ZZ
Mariëlle Feenstra, Timon & Poemba : tweespan pony klasse B
Melanie van de Bunt, Calvados & Exclusive : tweespan pony klasse L t/m ZZ (in handicap)
Herma van der Spoel, Ursilla : enkelspan paard klasse B
Leon van de Wekken, Eline : enkelspan paard klasse L
Chantal Hekkert, Femke : enkelspan paard klasse M
Hette Jellema, Drys : enkelspan paard klasse Z
Jeanette Veldboom, Veldstar Risk : enkelspan paard klasse ZZ
Paul Sueters, Hessel FUS & Hessel vdWS : tweespan paard (klasse B t/m ZZ in handicap)

Vaardigheid:
Sabine van der Bellen, Nelson van Lisan : enkelspan pony sulky
Ronald Prak, Black Diamonds Purdy : enkelspan pony klasse L
Berber Willemse, Josje : enkelspan pony klasse M
Adrie van der Loo, Ten Ankers Freela : enkelspan pony klasse Z
Natasja Verheul, Kompas Gerwin : enkelspan pony klasse ZZ
Corrie Krijgsman, Patty & Fortune : tweespan pony klasse L
Jorn van Olst, Zico & Nancy : tweespan pony klasse M t/m ZZ (in handicap)
Rik van Drie, Tinelly : enkelspan paard klasse L
Anouk de Geijter, Renzo : enkelspan paard klasse M
Clemens Verspeek, Elsenburg’s Jasper : enkelspan paard klasse Z
Clemens Verspeek, Elsenburg’s Thomas : enkelspan paard klasse ZZ
Harry Streutker, Yk Arjan & Dempsey DW : tweespan paard klasse L t/m ZZ (in handicap)

Hatro Districtscup:
Mendistrict Oost

Klik hier voor het fotoalbum.