19 maart 2020

IJsbrand Chardon: ‘Gewoon positief blijven’

De maatregelen rondom het coronavirus hebben grote gevolgen voor de hippische wereld. Ook de menwereld staat op zijn kop nu de eerste wedstrijden zijn afgelast. Hoefnet sprak met viervoudig Wereldkampioen IJsbrand Chardon over de gevolgen van Corona in dit belangrijke WK-jaar.
In de wachtkamer

In de wachtkamer

‘Laten we voorop stellen dat we met elkaar heel voorzichtig moeten zijn en er alles aan moeten doen om dit virus onder controle te krijgen. Als sporter zit je nu als het ware in de wachtkamer totdat je weer wedstrijden kunt gaan rijden. Maar dat is niet erg. Ik heb er alle begrip voor. De zorgverlening had altijd al een grote waarde en dit wordt nu nog eens onderstreept. En terecht. Wat dat betreft is onze sport nu secundair. Gezondheid is het belangrijkst!’Positief ingesteld

‘Ik ben altijd positief ingesteld en dat ben ik nu ook. Hier komt een einde aan, alleen wanneer, dat weten we nog niet. Daarom train ik alsof ik vol in het wedstrijdseizoen zit, want als je pas gaat trainen op het moment dat de wedstrijden weer gaan beginnen, ben je te laat.’

Concurrentie in eigen huis

‘We hadden twee weken geleden de eerste kadertraining met bondscoach Ad Aarts en ook hij beaamde, dat mijn span nog nooit zo goed heeft gelopen. Ik wil dit niveau gewoon handhaven en gelukkig heb ik hier thuis daar ook de mogelijkheden voor. Ik heb namelijk concurrentie in eigen huis,’ grapt Chardon die doelt op zijn zoon Bram. ‘We rijden regelmatig hindernissen en vergelijken dan onze tijden, zodat we weten waar we staan. Als deze periode langer gaat duren sluit ik niet uit dat we een keer een jurylid uitnodigen om ons te beoordelen. Daarnaast hebben we een fijne uitwijkmogelijkheid naar het wedstrijdterrein in Maasdijk, waar zeven hindernissen tot onze beschikking staan.’

Focus houden

‘Het heeft geen zin om bij de pakken neer te gaan zitten, je moet gewoon door blijven gaan en vooral gefocust blijven. Ik leg het nieuws dat er wedstrijden niet doorgaan, naast me neer en focus me des te meer op wedstrijden die wel doorgaan. Exloo, Kronenberg en Windsor gaan niet door en als Aken straks niet door blijkt te gaan, vestig ik mijn hoop op Valkenswaard.’

30 paarden te bewegen

Met de Corona-maatregelen zijn ook de manegelessen bij Chardon komen te vervallen waardoor er iedere dag zo’n 30 paarden beweging moeten krijgen die anders in de lessen zouden lopen: ‘Gelukkig hebben we hier vrijwilligers voor en heeft dit geen directe gevolgen voor ons bedrijf. Ik heb 8 paarden in training voor mijn span voor het WK Limburg 2020 en dat gaat gewoon door. Ik blijf positief en gemotiveerd,’ besluit IJsbrand Chardon.Auteursrechten voorbehouden. Overname zonder bronvermelding en toestemming via [email protected] niet toegestaan.