19 juni 2015

In Memoriam: Henk Koenders

Op 95 jarige leeftijd is op 12 juni 2015 in Amsterdam Henk Koenders overleden. 

Koenders was één van de menners van het eerste uur. Toen de Nederlandse mensport en met name de vierspansport in de kinderschoenen stond, reed een clubje vierspanrijders de eerste wedstrijden.
Mannen als Jan Westers sr., Daan Modderman, Albert van Dijk, Bram Chardon, Leo Kraaijenbrink en George Vroklage vormden de Nederlandse vierspanclub die later, onder voorzitterschap van Nico Bogaart, overging in de Vereniging Samengestelde Wedstrijdmensport Nederland.

Koenders legde zich meer toe op klassiek gerij en richtte met een aantal andere liefhebbers de "Hoofdstad aanspanning" op. Hij verscheen wel regelmatig als voerman met zijn bekende Tapiserre, met driespan, op shows en evenementen. Een indrukwekkend geheel!
Zoon Marcellino bleef nog een tijd met zijn tweespan doorgaan met menwedstrijden. Koenders bleef die wedstrijden met belangstelling volgen en jureren. 

Geboren in Amsterdam in 1920 werkte hij in het verhuis- en kruiersbedrijf van zijn vader tot de oorlog uitbrak. In die tijd hield hij zich bezig met het verzet, iets wat zijn vader in die tijd in gevaar zou kunnen brengen. Om die reden startte hij vervolgens zijn eigen verhuisbedrijf met de naam "Coulance", met de cryptische ondertekst: "Dans Toutes les Directions". Dat was soms ook letterlijk want je kon met Koenders alle kanten op als het maar wél duidelijk was. Het werd een succesvolle onderneming die vele grote en ingewikkelde verhuizingen in Amsterdam en ver daarbuiten heeft verzorgd.
De quote “Verhuizer hoe wilt u de koffie?“ ….  “Met moorkop graag mevrouw!” is een klassieker!

Grote handen, een grote mond, maar ook een groot hart!

Hij zal herinnerd worden als een markante man, een harde werker en een zorgzame vader.
De uitvaart vindt op zaterdag 20 juni plaats vanuit de Onze Lieve Vrouwekerk, Keizersgracht, Amsterdam, uiteraard in vol ornaat per lijkkoets met Herman Haasnoot als koetsier! Het vierspan in de lange kleden, de lampen met voiles en natuurlijk het kruis. 

EB