25 november 2013

In memoriam Jan Ranzijn

Door een noodlottig ongeval is op 19 november jl. vierspanrijder en paramenner Jan Ranzijn op 68-jarige leeftijd om het leven gekomen.

Jan Ranzijn was niet alleen een beminnelijk mens, zeer populair bij zijn collega menners en teamgenoten, hij mocht ook een groot aantal sportieve successen op zijn conto schrijven.
Zo werd de menner uit Warmenhuizen met zijn Friezen in 2006 en 2007 Nederlands Kampioen bij de vierspannen. Nadat hij bij een bedrijfsongeval vier vingers verloor werd hij gevraagd mee te doen met het WK Para Equestrian Driving in Hellendoorn. Daar won hij een gouden medaille bij de tweespannen.
De daaropvolgende jaren werd er bij de menwedstrijden voor menners met een lichamelijke beperking alleen nog met enkelspannen gereden, zodat Jan ‘voor het leven wereldkampioen bij de tweespannen was’, zoals hij zelf met een brede grijs op zijn gezicht placht te verkondigen. Sinds die tijd vormde hij met de zelf gefokte Friese ruin Nico van de Haffriehoeve een vaste waarde binnen het Nederlandse team van paramenners. Zo maakte hij deel uit van de equipe dat in Breda in 2010 een zilveren en in 2012 Breda een gouden medaille won.
In de aanloop naar het WK Para Equestrian Driving in het Engelse Sandringham hadden Jan en zijn dochter en vaste groom Sonja een opvolger van Nico in training, de Fries/Andalusiër Jan van de Haffriehoeve, beschikbaar gesteld door zijn zoon Sjaak.

Wij wensen zijn vrouw Ans, kinderen en kleinkinderen veel sterkte met dit grote verlies.

De uitvaartplechtigheid vindt plaats op dinsdag 26 november. Klik hier voor de kaart.

Tekst: Meike Merks