6 maart 2014

Instructie Timmerman verbetert top aanspanningen

Het KNHS Rondje Instructie op woensdagavond 5 maart, verzorgd door Nederlands en Europees kampioen Theo Timmerman en internationaal O-jurylid Peter Bonhof, was voor de menners de primeur in de gloednieuwe Beatrixhal op het KNHS terrein. Zeker 300 bezoekers kwamen in Ermelo topmenners Piet de Ronde, Ewoud Boom en Carlo Vermeulen en hun prachtige paarden aanschouwen, waarbij Timmerman en Bonhof de rijders tips meegaven om hun span nog verder te verbeteren.


De rijders reden allemaal in het begin met te veel druk, wat de bewegingen van de paarden niet ten goede kwam. Rustiger zijn met je handen, met minder druk rijden en wel voorwaarts blijven denken, nageven met de binnenhand, waren allemaal tips die de zeer ervaren menners meekregen en die zichtbaar resultaat opleverden. Timmerman: “Vaak geven we het paard de schuld, maar in bijna alle gevallen ligt het aan de menner. Durf meer toe te staan, dat geeft vertrouwen en brengt meer rust in het span.”

Het publiek kreeg topspannen in de baan te zien. Allereerst klasse 4 menner Piet de Ronde met tweevoudig winnaar van de jonge menpaarden competitie Mr. Bojangles. Wereldkampioen tweespan pony’s Ewoud Boom en bronzen teamwinnaar Carlo Vermeulen kwamen met hun schitterende WK-tweepannen in de ruime hal. Timmerman en Bonhof deelden hun indruk van de spannen met elkaar en het publiek, waarna discussies ontstonden tussen de ervaren mannen.

Volgens Timmerman wordt in de dressuur te veel met de rem gereden en hij raadt dat af. Bonhof beaamde dat: ”Het vertraagt je span, ze moeten harder trekken en gaan meer voorover hangen, terwijl je ze juist meer op de achterhand wilt.”

Tot slot van de leerzame avond reden alle spannen onder begeleiding van Timmerman een vaardigheidsparcours en oefenden op het rijden van korte wendingen, waarbij toch de snelheid werd behouden.

Klik hier voor de video

Foto's: Karen Stork

Ook Timmerman zelf kwam met het vierspan waarmee hij in 2013 Europees én Nederlands kampioen werd in de baan.  Bonhof vond het span een lust voor het oog: “Je ziet dat ze op elkaar zijn ingespeeld, ze zijn heel tactmatig en in balans en heel mooi in de aanleuning.” Timmerman deelde zijn trainingsmethode met het publiek, waarbij het opvallend was dat hij de paarden alleen mennend traint. Ze worden niet onder het zadel gereden en niet gelongeerd. Wel traint hij veel in enkel- en tweespan. Dagelijks 1,5 uur arbeid en een wekelijkse conditietraining in het bos houdt de paarden fit. De marathon traint hij weinig, de vaardigheid daarentegen wekelijks: “Het is een zwaarwegend onderdeel van de samengestelde wedstrijden en het wordt steeds moeilijker, vanwege de technische figuren en de hoge snelheden die gevraagd worden.”