28 september 2013

Izsák: Theo Timmerman op weg naar Europees goud, Koos de Ronde op zilver!

Theo Timmerman is er vandaag in geslaagd om de leiding in het klassement vast te houden en stevent af op Europees goud! Koos de Ronde staat momenteel op slechts 0,32 strafpunten achter Theo op zilver. De Zweed Tomas Eriksson is door zijn zege in de marathon opgeklommen naar brons.
Voor IJsbrand Chardon eindigde de marathon in een deceptie. De regerend Europees Kampioen reed even verkeerd in hindernis vijf, waar hij tevens strafseconden opliep voor twee afgeworpen balletjes. In de zesde hindernis ging het helemaal fout toen Chardon de B-poort vergat. Hij herstelde dit op tijd, maar kreeg wel extra strafpunten aangerekend en zakte naar de 20ste plaats in het algemeen klassement.
Koos de Ronde had een langzame start in de eerste hindernis maar kwam daarna flink op stoom en zette snelle tijden neer met de vierde plaats als resultaat. Mark Weusthof verreed zich even in de vierde hindernis en tikte er in hindernis zes een balletje af, maar eindigde als tweede Nederlander op de zesde plaats in de marathon. Weusthof is in het tussenklassement opgeklommen naar een mooie achtste positie.

Theo Timmerman reed een veilige marathon en verloor kostbare seconden in de laatste hindernis toen een paard uitgleed in de gladde waterbak en ten val kwam. Gelukkig stond het weer snel op de benen en kon Timmerman zonder problemen zijn weg vervolgen: “Mijn paarden waren fanatiek genoeg en ik heb in de hindernissen zo snel mogelijk gereden zonder overdreven risico te nemen,” aldus Timmerman. “We zijn er nog niet, maar we komen wel steeds dichterbij!”

Individueel deelnemer Hans Heus reed eveneens een prima marathon die door duizenden toeschouwers werd bezocht en eindigde op de 15e plaats. In het tussenklassement staat de menner uit Eerbeek op de 14e plek.

Het Nederlandse team staat met ruim 11 punten voorsprong op Duitsland op goud in het landenklassement, waarin gastland Hongarije op brons staat.
Bondscoach Harry de Ruyter was een tevreden man na de marathon: ‘Ik had de menners van tevoren meegegeven dat ze met hun hoofd moesten rijden en dat ze de wedstrijd normaal moesten uitrijden als er iets zou gebeuren en dat hebben ze prima gedaan. Koos was gewoon goed en heeft gemiddeld hele snelle tijden neergezet. Ook Theo reed niet te gek en bewees eens te meer dat de wedstrijd telt tot en met de laatste poort. De concurrentie in de landenwedstrijd is scherp en ik vind het knap dat de drie teamrijders elkaar zo in evenwicht kunnen houden. Ze zijn op een goede manier gefocust en ik weet wat ik aan ze heb. Morgen wordt het heel spannend, maar ik heb drie ijzers in het vuur, want ik weet dat Chardon er morgen toch weer staat, ondanks wat er vandaag is gebeurt. De drie zijn goed elkaar gewaagd, maar ze moeten wel hun kop er bij houden!”

Klik hier voor de uitslagen.

Klik hier voor het fotoalbum.