31 maart 2014

Jeugd en beginnende menners opgelet!

Tegelijkertijd met de aanvang van het outdoor seizoen worden ook weer de rankings van de jeugdmenners in België en beginnende menners in zowel België als Nederland berekend en samengesteld. Beginnende menners dingen mee naar de MenSport Wisseltrofeeën waarvan de Nederlandse versie het voorzetsel Horsefood 'the best' kreeg omdat deze onderscheiding sinds 2013 door Van Gorp Diervoeders uit Waalwijk wordt gesponsord.


De wisseltrofeeën zijn stimuleringsprijzen. Berekend worden de resultaten van de dressuurproeven in samengestelde menwedstrijden. In Nederland komen alleen de wedstrijden onder auspiciën van de KNHS in aanmerking, in België moeten ze de erkenning van de KBRSF hebben. Indien bekend worden de uitslagen (deels) in elke editie van het magazine MenSport gepubliceerd. De volledige uitslagen vind je op www.mensport.nl/be.
Om in aanmerking te komen voor één van de wisseltrofeeën mag een menner zijn paard(en) of pony ('s) nooit hoger dan de CAN*, L of klasse 1 hebben uitgebracht. Ook de paarden of pony's mogen niet op een hoger niveau hebben gelopen. Het maakt niet uit of de menner een enkel-, twee-, vierspan of tandem uitbrengt.

In de ranking tellen de resultaten van álle menners die paard(en) of pony ('s) in die laagste klassen uitbrengen. Je hoeft dus niet per se op het magazine MenSport geabonneerd te zijn.

Afgelopen jaar won Mathijn Wevers de Horsefood 'the best' MenSport Wisseltrofee. Het bronzen beeld is inmiddels een gewild kunstobject. Het wordt in 2014 voor de 22e maal aan een beginnende menner voor een jaar in bruikleen geschonken. Wevers nam met zijn tweespan warmbloeden zijn prijs in ontvangst tijdens Mennen in Mokum 2014. De Belgische MenSport Wisseltrofee ging naar Sofie Clerinx (foto). Zij rijdt een trekpaard in enkelspan en kreeg de prijs, eveneens een bronzen beeld maar dan van een jong paard, tijdens Flanders Horse Expo 2014 uitgereikt. Het verleden bewees dat vele winnaars van de MenSport Wisseltrofeeën een bloeiende mencarrière voor de boeg hadden.


In België worden de resultaten van jonge menners, die hun paarden of pony's in de voor hen georganiseerde wedstrijden (derby's, red.) uitbrachten, berekend in een ranking voor de Jeugdcups. Sinds 2013 zijn er drie Jeugdcups, voor de Benjamis (8-11 jaar), Children (12-15 jaar) en Junioren/Young Drivers (16-23 jaar). Zij rijden allemaal een enkelspan maar daar kan dit jaar verandering in komen omdat de FEI het Europese kampioenschap voor jonge menners in de leeftijdsgroep Junioren/Young Drivers heeft opengesteld voor ponytweespannen. Het is nog niet bekend hoe de KBRSF deze rubriek in de jeugdwedstrijden gaat implementeren.