27 juni 2014

Juryleden KNHS/KWPN Kampioenschap Jonge Menpaarden bekend

Op zaterdag 16 augustus wordt tijdens de Nationale Tuigpaardendag voor de derde keer het KNHS/KWPN Kampioenschap voor jonge menpaarden georganiseerd. In het kampioenschap wordt de aanleg van jonge menpaarden in het enkelspan getest. Er worden twee klassementen opgemaakt: voor de vier- en vijfjarige paarden en de zes- en zevenjarige menpaarden. Inmiddels is bekend dat Marie de Ronde, Herman ter Harmsel en Reijer van Woudenbergh deel uit maken van het jurypanel.

Marie de Ronde is voormalig chef d’equipe van de Nederlandse enkel– en tweespanselectie. Als internationaal jurylid en natuurlijk als groom bij haar echtgenoot (A-kaderlid Koos de Ronde) is zij zeer betrokken bij de internationale vierspansport. Herman ter Harmsel maakt furore als internationaal vierspanrijder met voornamelijk KWPN-ers in zijn span. Tevens is hij opgenomen in het A-kader van bondscoach Harry de Ruyter. Reijer van Woudenbergh maakt deel uit van de hengstenkeuringscommissie dressuur en tuigpaard en is voorzitter in de fokrichting Gelders paard.

Het kampioenschap wordt verreden over drie onderdelen: de dressuur, de vaardigheid en de terreinproef. In het dressuuronderdeel hoeven de paarden geen vaste proef te lopen, maar ze kunnen aangespannen laten zien welke aanleg als menpaard ze in huis hebben door het tonen van enkele gevraagde verrichtingen.

Tijdens de vaardigheidsproef rijden de combinaties in draf door een aantal poortjes, waarbij wordt gelet op de aanleg en het grondtempo. Tijdfouten en afgeworpen balletjes worden in mindering gebracht van de behaalde punten.

Tenslotte kunnen de paarden hun kwaliteiten tonen in de afsluitende terreinproef. Tijdens het doorlopen van de marathonhindernissen worden de combinaties beoordeeld op onder meer inzet, kracht en looplust, wendbaarheid, attentheid, rijdbaarheid en bewerkbaarheid en de kwaliteit van de galop.
De drie juryleden beoordelen gezamenlijk het onderdeel dressuur. Bij de onderdelen vaardigheid en de terreinproef maakt Reijer van Woudenbergh geen deel uit van de jury en maar wordt een ander jurylid ingezet voor het noteren van strafpunten en de tijd.

Meer en meer KWPN-paarden maken internationaal furore in deze tak van sport. Het KWPN beoogt met dit kampioenschap jonge talenten in de mensport te scouten, zodat deze bij de goede mensen onder de aandacht te laten komen en een gedegen vervolgopleiding kunnen krijgen. Paarden die vier, vijf, zes of zeven jaar zijn kunnen deelnemen aan deze aanlegtest. De competitie is open voor paarden uit alle fokrichtingen van het KWPN. Hoewel tijdens de wedstrijd alle officiële onderdelen van een menwedstrijd aan bod komen, is deze laagdrempelig opgezet. De focus ligt namelijk op de aanleg van het paard.

Kijk hier voor aanvullende informatie en het inschrijfformulier.