1 juli 2015

Juryleden KWPN Kampioenschap voor Jonge menpaarden bekend

Op maandag 10 augustus van de KWPN Kampioenschappen wordt voor de vierde keer het KWPN Kampioenschap voor jonge menpaarden georganiseerd. In het kampioenschap wordt de aanleg van jonge menpaarden in het enkelspan getest. Er worden twee klassementen opgemaakt: voor de vier- en vijfjarige paarden en de zes- en zevenjarige menpaarden.


Inmiddels is bekend dat Harry de Ruyter, Hermann van den Bosch en Reijer van Woudenbergh de paarden zullen beoordelen. Harry de Ruyter is sinds 2011 bondscoach van de nationale menkaders twee- en vierspannen van de KNHS en heeft zelf zeer verdienstelijk gepresteerd in de internationale vierspansport. Hermann van den Bosch is zeer betrokken bij de mensport in de rol van voorzitter van het KNHS menforum, Als nationaal – en internationaal jurylid heeft hij veel paarden voorbij zien komen.

Reijer van Woudenbergh maakt deel uit van de hengstenkeuringscommissie dressuur en tuigpaard en is voorzitter in de fokrichting Gelders paard.

Het kampioenschap wordt verreden over drie onderdelen: de dressuur, de vaardigheid en de terreinproef. In het dressuuronderdeel hoeven de paarden geen vaste proef te lopen, maar ze kunnen aangespannen laten zien welke aanleg als menpaard ze in huis hebben door het tonen van enkele gevraagde verrichtingen. Tijdens de vaardigheidsproef rijden de combinaties in draf door een aantal poortjes, waarbij wordt gelet op de aanleg en het grondtempo. Afgeworpen balletjes worden in mindering gebracht van de behaalde punten. Tenslotte kunnen de paarden hun kwaliteiten tonen in de afsluitende terreinproef. Tijdens het doorlopen van de marathonhindernissen worden de combinaties beoordeeld op onder meer inzet, kracht en looplust, wendbaarheid, attentheid, rijdbaarheid en bewerkbaarheid en de kwaliteit van de galop. De drie juryleden beoordelen gezamenlijk het onderdeel dressuur.

Meer en meer KWPN-paarden maken internationaal furore in deze tak van sport. Het KWPN beoogt met dit kampioenschap jonge talenten in de mensport te scouten, zodat deze bij de goede mensen onder de aandacht te laten komen en een gedegen vervolgopleiding kunnen krijgen. Paarden die vier, vijf, zes of zeven jaar zijn kunnen deelnemen aan deze aanlegtest. De competitie is open voor paarden uit alle fokrichtingen van het KWPN. Hoewel tijdens de wedstrijd alle officiële onderdelen van een menwedstrijd aan bod komen, is deze laagdrempelig opgezet. De focus ligt namelijk op de aanleg van het paard.

Inschrijven voor het KWPN Kampioenschap voor Jonge Menpaarden kan tot en met 27 juli.

Klik hier voor meer informatie