29 september 2019

Kisbér-Ászár: Nederland wint zilver na titanenstrijd

Het negende gecombineerde wereldkampioenschap zal de boeken ingaan als een hele spannende editie, waarbij de strijd vooral ging tussen de Duitse en Nederlandse rijders. Duitsland kaapte niet alleen de gouden teammedaille voor de neus van Oranje weg, het won ook goud bij de enkel- en vierspannen. Het individuele tweespan goud blonk voor Rodinde Rutjens.

Het Nederlandse team evenaarde het (record)aantal medailles dat op het WK van 2013 bereikt was. Een teammedaille en drie individuele plakken. Een uitstekende prestatie van de ploeg die onder leiding stond van bondscoach Ad Aarts. “Het is heel spannend geweest, maar voor de sport was dat natuurlijk wel mooi. Ik had uiteraard graag goud gewonnen, maar het is nu een mooie zilveren teammedaille, waar iedereen zijn stukje aan heeft bijgedragen. Een echte teamprestatie”, aldus de trotse bondscoach.


Marissa Schuiling
Foto: Krisztina Horváth

Kyra met pensioen

Tamara Pijl begon de vaardigheid als leider van het klassement met een kleine voorsprong op de Duitse menster Katja Berlage. Maar de overwinning glipte uit haar handen door twee gevallen balletjes en de nodige tijdfouten door het rijden van een volte, waardoor Katja Berlage door haar nulrit het goud mocht ophalen. Met haar vijfde plaats leverde Tamara Pijl haar beste WK-prestatie tot nu toe. “De druk was hoog op Tamara, want ze kon zich geen fouten permitteren”, legt Aarts uit.
De beste Nederlandse op het WK enkelspannen was de 23-jarige Marissa Schuiling, die geen deel uitmaakte van het team van Aarts. Met haar 18-jarige pony Kyra werd Marissa knap vierde, nadat ze de afsluitende vaardigheid wist te winnen. Marissa Schuiling zullen we waarschijnlijk niet meer terugzien bij de enkelspannen. “Kyra is nog hartstikke fit, maar ze is nu 18 jaar oud, dus ik ga ervan uit dat dit de laatste keer was. Mooier had ik het niet kunnen afsluiten”, stelt Schuiling tevreden vast. Maar uit de sport verdwijnt ze niet. Marissa is nu bezig met het span pony’s van haar vriend. “Die hoop ik volgend jaar in de Z te kunnen starten en dan eens kijken wat dat gaat worden. Ik heb ook nog wel een D-pony staan, maar die is nog wat aan de jonge kant, dus eerst maar het span.”



Foto: Krisztina Horváth

Constante prestaties

De enige Nederlandse deelnemer die een vierde gouden medaille voor Duitsland wist te voorkomen was Rodinde Rutjens. Alhoewel ook Rodinde niet foutloos bleef in de vaardigheid (5,74 strafpunten) deed ze het beter dan haar Duitse opponent Christof Weihe, die uiteindelijk derde werd achter Melanie van de Bunt die het zilver opeiste. Zowel Rodinde als Melanie reden een heel constant kampioenschap en dwongen daarmee het eremetaal af. “Ze hebben erg goed gepresteerd. Het is leuk dat na Ewoud Boom de Nederlandse tweespannen pony’s weer op de kaart staan”, concludeert Aarts tevreden.



Foto: Krisztina Horváth

Hammink blijft het koelste

De vierspanrijdsters Edith Chardon en Marijke Hammink stonden voorafgaand aan de afsluitende vaardigheid op een zilveren en bronzen positie. Het gat naar de leidende Duitser Steffen Brauchle bestond uit ruim twee balletjes. Maar de druk op de top drie van het tussenklassement bleek groot, mede omdat zij ook over de kleur van de teammedaille gingen beslissen. Nadat Duitse teamrijder Sven Kneifel een uitstekende vaardigheid (0,34 strafpunten) gereden had, moesten Marijke of Edith foutloos blijven om teamgoud te veroveren. Marijke Hammink reed twee balletjes naar de grasmat en toen mocht Edith Chardon geen fouten meer maken. Onder die zware last reed Edith 17,86 strafpunten op het scorebord en kelderde in het klassement. “Edith kreeg even een foutje en toen werden de pony’s net even te sterk en namen ze zelf het initiatief op een poort. Dat was jammer, maar zoiets kan gebeuren onder spanning en druk”, legt Aarts uit.
Ook de uiteindelijke kampioen Steffen Brauchle reed verre van foutloos (11,49), maar bleef uiteindelijk Marijke Hammink nipt voor in de eindstand, zodat de regerend Nederlands kampioene twee zilveren WK-medailles rijker is.

Klik hier voor de startlijsten en uitslagen

Klik hier voor de foto’s



Foto: Krisztina Horváth