27 september 2019

Kisbér-Ászár: Oranje opnieuw sterk in dressuur, team NL op goud

Op de laatste dressuurdag in Kisbér-Ászár begonnen 24 ponyvierspannen aan hun wereldkampioenschap. Met een tweede plaats voor Edith Chardon en een vierde plek voor Marijke Hammink liet Oranje wederom van zich horen. Dit tot vreugde van bondscoach Ad Aarts: “Normaal moeten we na de dressuur vanuit een achterstand komen, nu hebben we iets wisselgeld voor de marathon van morgen en dan proberen we het zondag af te maken.”

Regerend Nederlands kampioene Marijke Hammink reed haar vier pony’s naar de mooie score van 48,64 strafpunten en nam daarmee de leiding in het klassement. Met dat resultaat was Hammink direct na haar proef voorzichtig blij: “We zijn tevreden, maar het kan altijd beter natuurlijk. Ik verstuurde me op één figuur, maar de pony’s stapten goed, het halthouden ging goed en de pony’s waren mooi ontspannen.” Bondscoach Ad Aarts: “Marijke heeft technisch een hele goede proef gereden. In de dubbele volte had ze even een slingertje en bij het uitstrekken had ze iets meer overtuiging mogen hebben. Maar prima gereden.”

Slechts drie ritten kon Marijke Hammink genieten van haar leidende positie, want toen nam het Zwitserse teamlid Yannick Scherrer de eerste plek over door met minder dan één punt onder het resultaat van Hammink te blijven.


Edith Chardon
Foto: Krisztina Horváth

Voorlopig goud

Direct na de lunchpauze mocht Edith Chardon de Hongaarse piste binnen rijden met haar schimmeltjes. Volgens de bondscoach was de druk voor Edith eraf door de goede prestatie van mede-teamlid Marijke Hammink. De 24-jarige studente Diergeneeskunde reed overtuigend naar de leidende score van 45,71 strafpunten. “Edith reed een goede en mooie proef, alleen in de stap was er even een klein dingetje. Het voorspan was er mooi aan. Edith heeft gewoon gedaan wat ze moest doen en daar ben ik heel erg blij mee”, aldus Ad Aarts.

Edith Chardon zag nog wel Steffen Brauchle langszij komen in het klassement. De proef van de Duitser werd beloond met 45,31 strafpunten; 0,4 punt minder dan de proef van de Chardon-telg die nu voorlopig zilver in handen heeft.
Ondanks de winnende proef van Brauchle gaat het Nederlandse team aan de leiding in de wedstrijd voor landenteams, waarin zowel enkel-, twee- en vierspannen zijn opgenomen. Duitsland staat voorlopig op zilver, met nipte achterstand op Nederland, maar met ruime voorsprong op het Zwitserse team, dat virtueel op brons staat.

Overige Nederlanders

Jannes Kinds stuurde in zijn derde WK zijn Welsh pony’s naar een score van 57,84 punten. Daarmee staat hij net buiten de top tien op de 12e plaats. Aarts: “Jannes had een goede voorwaarts gereden proef met weinig fouten, alleen had het iets nageeflijker gemogen.”

Aart van de Kamp jr eindigde met zijn span op de 16e plek met een totaal van 62,63 strafpunten. Hij kreeg wel, als één van de weinigen, van het Ierse jurylid Sarah Mullins een 10 voor de algemene indruk en presentatie van zijn span. “Junior reed een correcte proef, daar zit een stijgende lijn in”, luidde de reactie van de bondscoach.

Marathon

Ad Aarts verkende de marathon en vindt dat er vooral lange hindernissen zijn. “De hindernissen zijn lang en heel ruim. De snelheid wordt daardoor hoger en dan zul je rijders krijgen met controleverlies. De moeilijkheidsgraad komt door de snelheid, en dat levert spektakel op, alleen hadden er wel één of twee technische hindernissen in mogen zitten.”

Programma

Morgen staat voor alle deelnemers de marathon op het programma en op zondag na de afsluitende vaardigheidsproef weten we welke rijders en landen zich wereldkampioen mogen noemen.

Klik hier voor de startlijsten en uitslagen

Klik hier voor de foto’s

Auteursrechten voorbehouden. Overname zonder bronvermelding en toestemming via [email protected] niet toegestaan.