25 september 2019

Kisbér-Ászár: Tamara Pijl neemt de leiding op WK enkelspannen

Tamara Pijl heeft met een uitstekende dressuurproef de leiding genomen in het tussenklassement van de enkelspannen op het WK ponymennen in Kisbér-Ászár. Het Duitse team heeft goede zaken gedaan voor de teamwedstrijd door een tweede en derde plaats van Katja Berlage en Fabian Gänshirt.

Lange tijd leek de Duitse hegemonie niet te doorbreken en ging Katja Berlage met 51,09 strafpunten aan de leiding, gevolgd door Fabian Gänshirt met een totaal van 52,03. Pas tegen het einde van de lange dressuurdag reed de regerend Nederlands kampioene Tamara Pijl haar pony Dex naar de geweldige score van 46,37 strafpunten. Daarmee heeft ze bijna vijf punten voorsprong op haar naaste Duitse rivalen. De Belg Gilles Pirotte en de Française Claire Lefort delen na de eerste dag voorlopig de vierde en vijfde plaats in het klassement.Foto: Krisztina Horváth

Juryverschillen

De vijf juryleden, die in veel proeven opvallend van mening verschilden, waren het redelijk eens over de proef van de 29-jarige Tamara Pijl, want drie juryleden plaatsten haar op de eerste plek. Toch werd ook de proef van Tamara op onderdelen opvallend verschillend gewaardeerd. Zo beloonde het Duitse jurylid Duitse Karin Grupe de diagonaal in arbeidsdraf met een 3,5 en zag de Pool Stefan Keszycki er een 7 in.

Nederlandse deelnemers

Om 09.00 uur beet Annegreet Zaayer het spits af in de dressuurbaan. Ze behaalde met haar pony Ravel een score van 57,22 strafpunten en staat daarmee voorlopig op de 11e plaats. Marissa Schuiling scoorde net een fractie hoger; met 56,40 strafpunten staat ze twee plaatsen hoger dan haar collega. Beide dames scoorden een beter resultaat dan teamlid Brent Janssen. Hij reed Regina’s Hielke naar de 19e plaats met 59,41 strafpunten, maar hij zal ongetwijfeld in de marathon een inhaalrace starten.

Programma

Donderdag begint het wereldkampioenschap voor de tweespanrijders en vrijdag mogen de vierspannen pony’s hun opwachting maken in de dressuurpiste. Zaterdag volgt de marathon voor alle deelnemers en op zondag worden de kampioenen gehuldigd na de afsluitende vaardigheidsproef.

Klik hier voor de startlijsten en uitslagen

Klik hier voor het fotoalbum

Auteursrechten voorbehouden. Overname zonder bronvermelding en toestemming via [email protected] niet toegestaan.