16 augustus 2015

KNHS Para Men Trophy 2015 voor Francisca den Elzen

Op de fraaie terreinen van PSV Westland in Maasdijk werd dit weekend gestreden in de finalewedstrijd van de KNHS-Para Men Trophy. Dankzij ondersteuning van de Rabobank Foundation is deze prijs dit wedstrijdseizoen geïntroduceerd. De winnares van deze eerste editie is Francisca den Elzen (Drouwenerveen). Met een foutloze vaardigheidsproef op de slotdag van de wedstrijd pakte Den Elzen met haar pony Bart Blom de overwinning.

De competitie om de KNHS Para Men Trophy was bijzonder spannend. In de wedstrijden voorafgaand aan deze finale (Horst, Hellendoorn en Beekbergen) won telkens een andere menner. En ook in deze laatste wedstrijd was het tot op het allerlaatste moment de vraag wie de overwinning zou behalen. Van de vijf finalisten leek regerend wereldkampioen paramennen Jacques Poppen (Froombosch) vooraf de beste papieren te hebben. Poppen reed de voorgaande edities met zijn jonge merrie Anniek, maar koos in de finale voor zijn toppaard Pp. Poppen begon vrijdag met een ijzersterke dressuurproef en ging aan de leiding met 41,78. Aad van Marwijk (Monster) reed Kyra met 51,38 naar het tweede resultaat en werd op slechts enkele tienden gevolgd door Francisca den Elzen.

De selectieve marathon bracht zaterdag verschuivingen in het klassement. Aad van Marwijk verslikte zich in de laatste hindernis en vergat een poort waardoor hij uit de wedstrijd lag. Dat gold ook voor Dinja Steenkamp (Bussum) die de verplichte doorgangen in het traject niet in de juiste volgorde nam. Jacques Poppen begon met een royale voorsprong van 10 punten aan de marathon, maar verspeelde veel kostbare seconden in de hindernis met de brug en de waterpartij. Pp was in die langere hindernissen net niet voorwaarts genoeg. Francisca den Elzen had zich in de training meer toegelegd op de marathon en plukte daar de vruchten van. In vier van de zes hindernissen was ze het snelst. Haar pony Bart Blom liet zich fijn sturen en was fel in de hindernissen. Den Elzen maakte maar liefst negen punten goed op Poppen. In de afsluitende vaardigheidsproef kon Poppen zich niets meer permitteren. Den Elzen stuurde als enige haar pony foutloos rond tussen de kegels. Laatste starter Poppen tikte er een balletje af waarmee de overwinning in de KNHS Para Men Trophy 2015 naar Den Elzen ging.

Uitslag finalewedstrijd KNHS Para Men Trophy 14 t/m 16 augustus 2015 Maasdijk:
1. Fransisca den Elzen (Drouwenerveen), 143,52
2. Jacques Poppen (Froombosch), 145,38
3. Ingmar Veneman (Tweede Exloërmond), 156,67

Klik hier voor de uitslagen.Foto: Marie de Ronde-Oudemans