7 augustus 2013

Laatste selectiewedstrijd Talentencompetitie in Maarssen

Aanstaande zaterdag 10 augustus is de laatste selectiewedstrijd in de Talentencompetitie voor jonge menpaarden- en pony's. Locatie: de terreinen van de Jan Ammerlaan in Maarssen Dorp. Momenteel staan er veertien paarden en pony's op de startlijst.

Er kunnen maximaal twintig jonge menpaarden of -pony's meedoen. In Maarssen telt de groep vier- en vijfjarige wedstrijdpaarden de meeste kandidaten. Wim van Elteren en Berry van den Bosch brengen elk zelfs twee paarden voor. Van Elteren twee Friezen van respectievelijk Rindert en Sape, Van den Bosch twee kruisingen tussen een Orlov draverhengst en Friese merrie. Ook Descobridor Sonhos van eigenaar C.M. Koot-de Bruin is een zogenoemde Portugese Crusado. Bij de ponyrassen worden een Shetlander, NRPS'er, Welsh rijpony en twee New Foresters voorgesteld.
Eerder waren er selectiewedstrijden in Boxtel (16 juni), Nijkerkerveen (27 juli) en Boijl (3 augustus). Totaal zijn er nu 24 paarden en pony's uitgenodigd voor de finale op 14 september in het KNHS Centrum te Ermelo. De leeftijd varieert van vier tot en met zeven jaar. Paarden en pony's worden gerubriceerd naar leeftijd, stokmaat c.q. gewicht en worden voorgesteld in enkelspan in de rubrieken wedstrijd of recreatie. In de selectiewedstrijden lopen zij een eenvoudige dressuurproef en een eenvoudige vaardigheidsproef met één hindernis. Het paard of de pony dat minimaal 65 procent in de totaalscore behaalt, mag door naar de finale waar zij nogmaals in voornoemde proeven worden gezien en daarna door een professionele menner worden nagereden. Het doel is het scouten van kwalitatief goede pony's en paarden voor de recreatieve en competitieve mensport. De Talentencompetitie voor jonge menpaarden en -pony's wordt ondersteund door de KNHS en het merendeel van de in Nederland geregistreerde stamboeken en paarden- of ponyrasverenigingen. 
Wie zijn jonge paard of pony wil voorbrengen in een aanlegtest mag zich nog opgeven en is van harte welkom.
Info: www.vriendenvandemensport.nl.