27 augustus 2016

Haras du Pin: Nederlanders doen goede zaken in de marathon

Vandaag schakelde de zon er weer een tandje bij en schroefde het kwik opnieuw op tot boven de 30 graden. De paarden en pony’s kregen het flink warm, maar allen kwamen welbehouden aan de finish. Met overwinningen van Woutera van de Kamp-Rozendaal, Rob van den Heuvel en Frans Hellegers deed de Nederlandse afvaardiging goede zaken.


De organisatie had de beslissing om de tijden op de trajecten te versoepelen zolang mogelijk aangehouden. Gisteravond reageerde men op de weersverwachting en verlengde de toegestane tijd in het B-traject met 2 minuten, waardoor de aanspanningen voldoende tijd kregen om tussen de hindernissen te herstellen. Bovendien had men een uitstaptraject voorzien met aan het einde een verfrissende douche voor de paarden. Deze paardvriendelijke zorgvuldigheid van de organisatie is tekenend voor de hele wedstrijd. Er wordt alles aan gedaan om het de deelnemers en hun spannen zo comfortabel mogelijk te maken.

Het hindernisparcours dat permanent geïnstalleerd is, biedt alles wat het hartje van de marathonrijder begeert; twee prachtige waterpartijen die samen met de eventingruiters worden gebruikt en die de fantasie van de menners prikkelen. Verder een aantal technische obstakels waar van enkel- tot vierspan een ieder tot zijn recht kan komen. Daarnaast liepen alle trajecten over een stevige grasondergrond.
Voor de middagpauze waren de enkelspannen aan de beurt. In de driesterrenwedstrijd etaleerde de 21-jarige Donnerstolz voor de wagen van de Frans Hellegers in zijn afscheidswedstrijd nog één keer zijn kwaliteiten en eiste de overwinning voor zich op.

In de middaghitte waren de tweespan pony’s aan zet. Als eerste verscheen Woutera van de Kamp-Rozendaal aan de start en reed als ontketend door de hindernissen en liet overal met afstand de beste tijd noteren. Aan het einde had ze zeven punten voorsprong op nummer twee Wenny Vanhee uit België en Dirk Neerincx.

Bij de tweespannen in de weesterren klase schreef Rob van den Heuvel na de dressuur ook de marathon op zijn naam en heeft de winst van de wedstrijd voor ogen.

Bij de vierspan pony’s leek Aart van de Kamp jr. op weg naar de overwinning, tot zijn voorspan in de laatste hindernis vanuit poort B plotseling in poort D belandde en achteruitzetten niet mogelijk bleek, waardoor hij 20 strafpunten opliep.
Morgen zal in de vaardigheid de beslissing vallen.

Klik hier voor de startlijsten en uitslagen.