18 maart 2014

Leerzame clinic vaardigheid door Gerard Leijten

Op zaterdagavond 15 maart organiseerde Menvereniging Waal en Linge i.s.m. KNHS Mendistrict Oost een clinic vaardigheid. Specialist Gerard Leijten gaf aan dat het ongeveer een maand voor de eerste wedstrijd tijd is om te starten met de vaardigheidstraining.

Een aantal aanspanning verscheen in de ring, die op aanwijzing van Leijten een parcours reden. De professionele tweespanmenner en trainer gaf o.a. de volgende tips mee:
Rijd na het losrijden eerst willekeurig wat kegels om het gevoel weer te krijgen. Daarna rij je 20 poorten op tempo. Dan een korte rust om vervolgens nog eens 20 poorten achter elkaar te rijden. Dan is het tijd om te stoppen. Of het nu goed is gegaan of niet, doorrijden heeft op dat moment geen zin meer. De focus bij de menner is weg en dat geldt ook voor het paard. Volgens de vaardigheidsspecialist is het voldoende om op deze manier één keer per week oefenen.
Verder gaf Leijten nog een aantal praktische aanwijzingen voor zowel de menner als de groom. Oefen thuis met dezelfde menwagen die je ook op de wedstrijd gebruikt. Rij je op een wedstrijd je spoorbreedte plus 20 cm, oefen die afstand dan thuis ook. Ook de groom kreeg een paar taken mee. Die kan voordat de menner start kijken of alle ballen wel op de kegels liggen en de menner attenderen of het belsignaal al heeft geklonken. De deelnemers aan de clinic waren enthousiast en vonden het een geslaagde en leerzame avond.