18 januari 2020

Leipzig 2020: Bram Chardon start met tweede plaats in enerverende wedstrijd

Na een enerverende eerste wedstrijd in Leipzig is Bram Chardon op de tweede plaats geëindigd, achter Boyd Exell en voor Jérôme Voutaz. Ijsbrand Chardon eindigde als vierde, voor Koos de Ronde.

Geen geluid

De Zweedse parcoursbouwer Dan Henriksson had voor de acht menners een technisch parcours ontworpen met een aantal scherpe wendingen. De eerste manche werd zonder enige twijfel gewonnen door wild card rijder Boyd Exell, die zijn span snel en behendig foutloos door de krappe wendingen wist te sturen. Bij de binnenkomst van Bram Chardon viel het geluid uit en het duurde even voordat Bram kon starten. De wachttijd werd door het publiek, dat ondanks het late aanvangsuur van 23.30 in groten getale aanwezig was, goed opgepakt. Bram reed vervolgens een snelle foutloze rit en plaatste zich als tweede achter Exell. Voorlaatste starter IJsbrand Chardon liep zijn startplaats in de Drive Off mis door een pechballetje op hindernis 5. Laatste starter Jérôme Voutaz wist de lei schoon te houden en kwalificeerde zich evenals Exell en Bram Chardon voor de Drive Off over een verkort parcours waarbij beide manches bij elkaar werden geteld.Foto: Krisztina Horváth

Consternatie

Door een miscommunicatie van het parcoursbouwersteam werd poort 1 ook uit het parcours genomen voor de Drive Off, terwijl dit niet op de tekening stond. Hier kwam de jury pas achter toen Voutaz van start ging. Henriksson verzocht Bram en Boyd bij hun binnenkomst voor de Drive Off om rechts van hindernis acht (de oorspronkelijke lijn naar poort 1) te rijden om de wedstrijd nog zo eerlijk mogelijk te laten verlopen. Bram hield zich aan dit verzoek en zette vervolgens een snelle rit neer waarin hij helaas een balletje liet rollen. Boyd Exell besloot rechtstreeks naar poort 2 te rijden en finishte met een foutloze rit ruim twee seconden langzamer dan Bram, maar aangezien de tijden van beide manches bij elkaar werden geteld was dit voldoende voor de eerste plaats. Uiteraard zorgde de beslissing van Exell voor de nodige consternatie, maar de jury besloot de uitslag ongewijzigd te laten.

Boyd verklaarde naderhand dat Dan Henriksson hem vertelde dat er een fout was in het parcours en dat hindernis 1 er uit was en dat de anderen om de hindernis waren gereden: “ Ik dacht onmiddellijk waarom niet gelijk naar hindernis 2 rijden. In de 30 seconden dat ik deze boodschap kreeg nam ik als deelnemer in de Drive Off deze beslissing en ik sta hier achter. Ik heb de omlopen van Jerome en Bram niet gezien omdat ik onderweg was vanuit de losrijpiste. Dit was mijn beslissing op dat moment. Als ik informatie had gekregen voordat ik de ring in was gegaan, had ik een andere beslissing kunnen nemen.”

Tweede wild card rijder Koos de Ronde moest twee balletjes incasseren en eindigde op de vijfde plaats, voor Chester Weber die kostbare seconden verloor toen zijn span naast de brug vloog en hij deze opnieuw moest aanrijden. Benjamin Aillaud reed zijn span naar de zevende plaats, terwijl derde wild card starter Georg von Stein achtste werd.

Zondagmiddag om 12.30 uur staat de Wereldbekerwedstrijd op het programma waarin de laatste kostbare punten worden verdeeld voor de finale in Bordeaux.

Klik hier voor de uitslag.

Klik hier voor het fotolabum.

Auteursrechten voorbehouden. Overname zonder bronvermelding en toestemming via info@hoefnet.nl niet toegestaan.