19 januari 2020

Leipzig 2020: Bram Chardon superieur (compleet bericht)

Na een zinderende strijd waarin er op het scherpst van de snede werd gereden was Bram Chardon (Den Hoorn) vanmiddag superieur in de Wereldbekerwedstrijd voor vierspannen in Leipzig. Chardon jr. wist de dit seizoen onoverwinnelijke Boyd Exell met een messcherpe rit te verslaan. Koos de Ronde (Zwartewaal) eindigde op de derde plaats. IJsbrand Chardon moest het door een fout dit keer doen met de achtste plaats.


Foto: Krisztina Horváth

Tactiek

Bram pakte het in Leipzig zeer tactisch aan: “In de eerste omloop wilde ik Boyd de ruimte geven om boven mij te kunnen eindigen. Ik wilde namelijk niet als laatste van start in de Drive Off want tijdens de afgelopen wedstrijden waar ik als laatste mocht starten, ging het iedere keer fout.” Bram tikte echter een balletje van de eerste poort: “Ik ging te slap van start en dacht na die bal echt ‘wakker worden’!. Vervolgens had ik bijna een bal op hindernis drie, maar daar had ik geluk.” Met dit span weet ik dat als ik de eerste omloop normaal rijd, ze de tweede ronde op hun best zijn.” Bram zette in de tweede manche de tijd stil op 140,49 seconden: “Ik had echt het gevoel dat het niet harder kon, mijn span liep fantastisch. Ten opzichte van mijn finalespan van vorig jaar heb ik twee andere voorpaarden, die veel potentie hebben. Alleen kwam het er steeds niet op het juiste moment uit en nu wel.”

Prachtige sport

Met deze super prestatie zette Bram laatste starter Boyd Exell flink onder druk. Exell stevende af op een recordtijd van 138,18 seconden, maar op de laatste hindernis rolde er een balletje waardoor de vijfvoudig Wereldkampioen terugzakte naar de tweede plaats: “Bram reed geweldig. We zitten zo dicht bij elkaar, dit leverde prachtige sport op. Ik reed in de eerste omloop iets buitenom in de eerste hindernis waardoor ik wist dat ik nog sneller kon. Ik zag dat ik een beetje ruimte overhad aan de binnenkant bij de laatste poort, maar de bal viel aan de buitenkant, waarschijnlijk door opspattend zand.”

Koos de Ronde startte evenals Exell met een wild card in Leipzig: “Ik ben heel blij dat ik de mogelijkheid heb gekregen om hier te starten. Het is belangrijk om in het ritme te blijven voor de finale. Ik vond het parcours niet mooi, maar mijn paarden waren in vorm en ik heb zin in de finale!”

Voor IJsbrand Chardon (Den Hoorn) werd Leipzig een streepresultaat. De viervoudig Wereldkampioen nam in de eerste hindernis een poort van de verkeerde kant en er rolden enkele balletjes, wat hem dure strafseconden opleverde.

Klik hier voor het fotoalbum.

Uitslagen

Uitslag Wereldbeker vierspannen Leipzig 19 januari 2020:

  1. Bram Chardon (Den Hoorn) 140,49
  2. Boyd Exell (AUS) 142,18
  3. Koos de Ronde (Zwartewaal) 155,07
  4. Jérôme Voutaz (SUI) 159,68
  5. Benjamin Aillaud (FRA) 176,18
  6. Georg von Stein (GER) 179,07
  7. Chester Weber (USA) 181,74
  8. IJsbrand Chardon (Den Hoorn) 199,84

Stand Wereldbeker vierspannen 2019/2020 na 9 van de 9 wedstrijden:
Top 6 is gekwalificeerd voor de Finale.

1          Boyd EXELL                AUS     30
2          Bram CHARDON         NED     27
3          IJsbrand CHARDON    NED     24
3          Koos DE RONDE         NED     24
5          József DOBROVITZ     HUN     15
6          Glenn GEERTS           BEL     14

7          Benjamin AILLAUD       FRA     13
7          Jérôme VOUTAZ          SUI      13
9          Chester WEBER           USA     12
10        Mareike HARM             GER     11

FINALE: Bordeaux (FRA) 8-9 februari 2020.

Auteursrechten voorbehouden. Overname zonder bronvermelding en toestemming via [email protected] niet toegestaan.