19 januari 2014

Leipzig: Tweede plaats voor Chardon

IJsbrand Chardon (Den Hoorn) is vanmiddag op de tweede plaats geëindigd in de FEI Wereldbekerwedstrijd voor vierspannen in het Duitse Leipzig. Koos de Ronde (Zwartewaal) werd derde. De overwinning ging naar de Duitser Daniel Schneiders, die twee foutloze omlopen neerzette.


Zowel Chardon als De Ronde reden in Leipzig met andere paarden en een andere opstelling. Een van Chardon’s vaste Lipizzanerpaarden was voor vertrek geblesseerd en werd in het achterspan vervangen door een ander Lipizzanerpaard. Koos de Ronde moest zijn vaste 20-jarige achterpaard Mario missen, die in Leipzig niet door de veterinaire keuring was gekomen.

IJsbrand Chardon zette de Lipizzaner Feles, die voorheen als voorpaard deel uitmaakte van zijn span, als achterpaard in. Het was de eerste keer dat de ruin op deze positie liep: “De eerste omloop liep heel goed, hierin bleef ik foutloos. In de tweede omloop moest ik risico nemen omdat Schneiders foutloos was. Ik wist dat ik me één balletje kon permitteren, maar toen de tweede viel waren mijn kansen op de overwinning verkeken,” vertelt Chardon, die overigens wel voluit bleef rijden om te kijken hoe snel zijn span kon gaan. “De snelheid is er, dus ik ben super tevreden. Ik hoop dat de geblesseerde Fegyenc voor Bordeaux weer goed is, maar ik ga er in elk geval met een goed gevoel naar toe.”

De Ronde moest zijn span dus omgooien, maar had het geluk uiteindelijk aan zijn zijde in Leipzig, waar hij in 2013 nog glorieus won. Door een communicatiefout met zijn paarden in de eerste omloop verloor De Ronde kostbare seconden in een van de marathonhindernissen, waarin hij bijna verkeerd schoot. De regerend Wereldbekerkampioen kon zijn span op tijd terugzetten, maar liet wel een balletje rollen. Zijn eindresultaat bleek gelukkig voldoende voor een plaats in de winning round, waarin hij derde werd: “De derde plaats was het hoogst haalbare voor mij in deze wedstrijd. Het span liep nu niet echt lekker en ik heb nog wel wat huiswerk te doen voor de finale in Bordeaux. Hopelijk is Mario dan weer goed. We hebben gelukkig nog drie weken de tijd,” aldus De Ronde.

De Duitser Daniel Schneiders kreeg het publiek in de uitverkochte Messehalle in Leipzig op de banken met zijn twee prachtig gereden foutloze omlopen. Voor Schneiders is het zijn eerste Wereldbekerseizoen en na zijn overwinning in Stuttgart in november mag hij nu ook de wereldbekerwedstrijd in Leipzig aan zijn palmares toevoegen. Schneiders heeft hiermee zijn finaleticket in de wacht gesleept.

De finale wordt gehouden in Bordeaux van 7 tot en met 9 februari 2014. Zowel IJsbrand Chardon als Koos de Ronde en Theo Timmerman nemen er deel, waarbij De Ronde zijn Wereldbekertitel verdedigt. Chardon voert de Wereldbekerranglijst aan en mag dus in de eerste wedstrijd in Bordeaux als laatste van start.

1. Daniel Schneiders (GER) 212,53
2. IJsbrand Chardon (NED) 215,66
3. Koos de Ronde (NED) 240,73
4. Tomas Eriksson (SWE) 121,48
5. Georg von Stein (GER) 123,85
6. Michael Brauchle (GER) 124,09

Klik hier voor de foto's
Klik hier voor de video's

1. Daniel Schneiders (GER) 212,53
2. IJsbrand Chardon (NED) 215,66
3. Koos de Ronde (NED) 240,73
4. Tomas Eriksson (SWE) 121,48
5. Georg von Stein (GER) 123,85
6. Michael Brauchle (GER) 124,09

Click here for the photos

Click here for the videos