13 februari 2020

Lipica zet Donau Alpen Pokal voor enkel-en tweespanrijders weer op de kaart

Tijdens de internationale menwedstrijd in Lipica van 17 tot en met 20 september strijden de enkel-en tweespanrijders niet alleen om de hoogste eer in hun rubriek, voor het eerst sinds 2016 wordt er weer gestreden om de Donau Alpen Pokal.

Enkel-en tweespanrijders uit Oostenrijk, Kroatië, Tsjechië, Frankrijk, Duitsland, Hongarije, Italië, Liechtenstein, Roemenië, Slovenië, Zwitserland, Slowakije, Montenegro, Bulgarije en Servië strijden in individueel-en teamverband om de felbegeerde trofee, de Donau Alpen Pokal. Daarnaast heeft de organisatie voor beide rubrieken extra geldprijzen beschikbaar gesteld.

De Donau Alpen Pokal is 1976 in het leven geroepen om deelnemers uit bovengenoemde landen te stimuleren hun kennis en kunde met elkaar te delen. In 1979 werd de DAP voor het eerst uitgereikt. Sinds 2002 wordt er in het WK-tussenjaar voor de tweespannen gestreden om de DAP. De individuele strijd is open voor deelnemers uit alle landen, de teamwedstrijd is voorbehouden aan menners uit bovengenoemde landen.


Miroslav Matuska
Foto: Krisztina Horváth

Het is voor het eerst in de geschiedenis van de Donau Alpen Pokal dat Lipica gastheer is van deze competitie. De teams kunnen bestaan uit deelnemers aan de twee-en driesterrenwedstrijd. Een team bestaat uit minimaal twee en maximaal drie deelnemers en een land mag meerdere teams afvaardigen. Er wordt gestreden in vier DAP klassementen:

– Individueel enkelspan paard (open voor deelnemers uit alle landen, resultaten deelnemers CAI2* en CAI3* worden samengevoegd

– Individueel tweespan paard open voor deelnemers uit alle landen, resultaten deelnemers CAI2* en CAI3* worden samengevoegd

– Team enkelspan paard (open voor deelnemers uit bovengenoemde landen, de teamleden kunnen CAI2* en CAI3* deelnemers zijn, minimaal 2, maximaal 3 teamleden)

– Team tweespan paard (open voor deelnemers uit bovengenoemde landen, de teamleden kunnen CAI2* en CAI3* deelnemers zijn, minimaal 2, maximaal 3 teamleden)

De DAP teamwedstrijd wordt verreden over dressuur, marathon en vaardigheid waarbij de uitslag wordt bepaald op basis van de twee teamleden met het beste resultaat in het totaalklassement.

Rijders die met twee aanspanningen starten, moeten van tevoren aangeven met welk span ze aan de DAP deelnemen, zowel individueel als in het team. Een rijder mag met maximaal één aanspanning deel uitmaken van een team.

Voor de individuele DAP-klassementen zijn er geldprijzen beschikbaar.
Voor de winnende DAP-teams worden trofeeën beschikbaar gesteld.

Wereldbekerpunten
De wedstrijd in Lipica is ook opengesteld voor de vierspanrijders en geldt als kwalificatiewedstrijd voor het indoor Wereldbekerseizoen 2020/2021. Lipica is de laatste wedstrijd van het seizoen waar vierspanrijders waardevolle punten kunnen verdienen voor het prestigieuze indoor circuit.

Sloveens kampioenschap
Voor de Sloveense menners staat er nog meer op het spel in Lipica. Zij nemen het tegen elkaar op om de podiumplaatsen in het nationale kampioenschap voor de tweespanrijders.


Miha Tavcar
Foto: Krisztina Horváth