6 juli 2013

Lipica: zonnige marathondag

De marathon van de internationale menwedstrijd in Lipica, Slovenië, werd onder zonnige omstandigheden verreden. De 37 menners streden op het scherpst van de snede onder het toeziend oog van flink wat publiek in de zeven marathonhindernissen.


De Hongaarse vierspanrijder István Váczi liet in zes hindernissen de snelste tijden noteren met zijn Lipizzanerpaarden en heeft zijn voorsprong op zijn concurrenten fiks uitgebreid. Fransman Benjamin Aillaud verloor kostbare seconden toen zijn rechtervoorpaard het water niet in wilde, maar na enig aandringen ging de ruin toch het water in. Aillaud is een van de menners die graag in aanmerking wil komen voor een startplaats op de Wereldruiterspelen in Normandië 2014. De Italiaanse vierspanrijders Massimo Arcioni en Carlo Mascheroni sloten vandaag de rij.

De Sloveense tweespanrijder Miha Tavcar won de marathon, voor nieuwkomer Andrea Bernasconi uit Zwitserland. Bernasconi maakt in Lipica zijn internationale debuut met zijn Zwitserse warmbloedpaarden. Marko Memon, een van de stalmenners van Lipica, eindigde op de derde plaats. Zowel Jozef Dibak als Max Dobretsberger hadden pech vandaag. Beide menners verloren een wiel van hun marathonrijtuig en moesten hun strijd staken. Dibak startte wel met zijn tweede span met een geleend rijtuig en werd achtste, waarmee hij aan de leiding gaat in het klassement.

Met haar winst in de marathon heeft de Oostenrijkse Andrea Dobretsberger de leiding overgenomen in het klassement van de enkelspannen. Dobretsberger bleef de Hongaar Vilmos Jambor met Rembrant voor. Jambor was met zijn tweede paard Vulcano goed op weg een stabiele marathonprestatie neer te zetten, maar kiepte helaas om in de vijfde hindernis. Dressuurwinnaar Cristiano Cividini werd zevende in de marathon en staat tien strafpunten achter op Dobretsberger op de tweede plaats. Luca Cassottana behield zijn derde plaats.
Bij de enkelspan pony’s won Claire Lefort opnieuw met haar 11-jarige Ouala d’Ecarnoy, met haar tweede pony Qadjah Llewellyn eindigde ze als tweede. De derde plaats was opnieuw voor Rita Onofrio.

Klik hier voor de uitslagen.

Klik hier voor het fotoalbum.