1 december 2022

Lipizzaner fokkerij in acht landen benoemd als UNESCO werelderfgoed

De Lipizzaner fokkerij in Slovenië en zeven andere landen is toegevoegd aan de UNESCO werelderfgoed lijst. Naast bekendheid als hét paard van de Spaanse Rijschool in Wenen staan Lipizzaners, die hun oorsprong vinden in de oudste Lipizzanerstoeterij ter wereld in Lipica, Slovenië, ook bekend als een van de beste menrassen.

De nominatie voor de Lipizzaner fokkerij werd ingediend door Slovenië, Oostenrijk, Bosnië-Herzegovina, Kroatië, Hongarije, Italië, Roemenië en Slowakije.

Volgens het Sloveense Ministerie van Cultuur speelt de Lipizzaner fokkerij al eeuwenlang een symbolische rol in alle acht de landen. De nominatie omschreef het belang van de paarden bij culturele en sociale evenementen, tradities, vieringen en de grote invloed die het ras heeft op de paardensport.

We publiceerden eerder een verhaal over het Lipizzaner ras op Hoefnet. Deze vind je hier

De Lipizzanerstoeterij in Lipica draagt de internationale mensport een warm hart toe. Er wordt nagenoeg ieder jaar een internationale menwedstrijd georganiseerd en er vonden al diverse FEI kampioenschappen plaats. Afgelopen maart organiseerde Lipica een succesvolle clinic met Boyd Exell en Martin Hölle. In februari 2023 staat er een officiële FEI-cursus voor menofficials op het programma. Klik hier voor meer informatie.

Bron: Slovenia.info


Dick Lane
Foto: Krisztina Horváth