18 december 2014

Londen: Prachtig begin voor Glenn Geerts

Wat niemand verwachtte gebeurde vanmiddag op de Londen Olympia Horse Show, waar de tribunes volgepakt zaten met enthousiaste toeschouwers. De Belgische vierspanrijder Glenn Geerts reed een zeer snelle rit en won ondanks een afgeworpen balletje de openingsrubriek in Londen. IJsbrand Chardon werd tweede, Fredrik Persson eindigde op de derde plaats.

De sfeer zat er goed in in Londen, waar het publiek de zeven deelnemers enthousiast aanmoedigde in het parcours, ontworpen door de Nederlandse level 4 parcoursbouwer Johan Jacobs.

Geerts reed zijn Lipizzanerspan snel en behendig door de sfeervolle arena en tikte er alleen in het laatste deel een balletje af. Zijn collega-menners slaagden er vervolgens stuk voor stuk niet in foutloos te blijven waardoor Geerts er uiteindelijk verdiend met de eerste prijs vandoor kon gaan.
IJsbrand Chardon had er voor gekozen om zijn relatief nieuwe voorpaard Aladin in te zetten, maar het ontbrak de ruin aan de nodige ervaring waardoor de viervoudig Wereldkampioen weliswaar de snelste tijd neerzette, maar dit moest bekopen met 25 strafseconden.

Fredrik Persson zette een snellere tussentijd neer, maar tikte drie balletjes van de kegels en werd derde. Koos de Ronde ging ijzersterk van start en stuurde zijn span vlot en efficiënt door de eerste hindernis. In de tweede hindernis ging het echter mis en rolden er drie balletjes. Toen de gouden teammedaillewinnaar van Normandië er vervolgens nog een balletje aftikte, wist hij dat zijn kans op een plaats in de top drie verkeken was. De startvolgorde van vandaag werd bepaald door de omgekeerde volgorde van de Wereldbekerstand, waardoor leider in het klassement Boyd Exell als laatste naar binnen mocht. In de eerste hindernis reed Exell een element omver waarna de jury de bel luidde omdat volgens hen de doorgang geblokkeerd was. Dit en het feit dat hij zich in de tweede hindernis misreed, kostte Exell de nodige strafpunten waardoor hij vandaag in deze extra wedstrijd niet verder kwam dan de vijfde plaats.
Tweede starter Theo Timmerman had twee paarden gewisseld ten opzichte van Stockholm eind november, maar komt nog de nodige snelheid tekort voor een hoge klassering.
Wild card rijder Daniel Naprous had een kleine hapering in de eerste hindernis met zijn vierspan, bestaande uit Lipizzaners en een KWPN’er. maar was desondanks tevreden met zijn prestatie.

Op vrijdagmiddag om 13.30 uur Nederlandse tijd staat de eerste officiële wedstrijd op het programma, waarin de startvolgorde wordt bepaald voor de Wereldbekerwedstrijd op zaterdagavond.

Klik hier voor de uitslag

Klik hier voor de foto'sFoto: Rinaldo de Craen