20 december 2014

Londen: Volle wereldbekerpunten voor Chardon in Londen Olympia

Londen Olympia (KNHS) – IJsbrand Chardon (Schipluiden) is in een zinderende wedstrijd in Londen Olympia tweede geworden in de Wereldbekerwedstrijd voor vierspannen. Chardon zette alles op alles, maar zijn aartsrivaal Exell was wederom sneller. De Australiër startte echter met een wild card waardoor Chardon de volle 10 wereldbekerpunten toebedeeld kreeg. De Zweed Fredrik Persson eindigde op de derde plaats.

Koos de Ronde (Zwartewaal) reed weliswaar heel snel maar tikte drie balletjes van de kegels en viel buiten de boot voor de winning round. Theo Timmerman (Putten) verloor veel tijd in de hindernissen en werd vandaag zesde.

De Nederlandse internationale level 4 parcoursbouwer Johan Jacobs (Bergeijk) had een mooi parcours ontworpen voor de zeven vierspanrijders. Het was de eerste keer dit seizoen dat Chardon, de Ronde, Timmerman en Exell het in een wedstrijd tegen elkaar op moesten nemen en dit ontaardde in een schitterende wedstrijd waar het enthousiaste publiek in de uitverkochte Grand Hall in Olympia volop van genoot.

Chardon reed de voorgaande twee proeven in Londen met zijn nieuwe voorpaard Aladon, maar koos toch voor de veilige weg voor de Wereldbekerwedstrijd en stelde zijn ervaren voorpaard Inci op. Dit resulteerde in een snelle en foutloze eerste omloop en aangezien Exell een balletje liet rollen, mocht Chardon in de winning round als laatste van start. Exell had zijn span echter op topsnelheid en stuurde het span accuraat en foutloos door het parcours, dat gelijk was aan de eerste omloop. Chardon haalde alles uit de kast, maar kon niet tippen aan Exell’s tijd en moest genoegen nemen met de tweede plaats: “Ik wilde niet sneller gaan, want ik wilde geen fouten maken,” licht Chardon toe. “Ik heb alles gegeven wat ik kon met dit span, ik had graag willen winnen, maar het is heel moeilijk om van Exell te winnen. Ik ben inmiddels zeker van een finaleplaats, dus ik ga mijn laatste wedstrijd voor punten in Leipzig het nieuwe voorpaard weer inzetten voor de snelheid.”

Koos de Ronde won de wedstrijd in Boedapest met dit span, maar miste in Londen nog de juiste afstelling. De Ronde zette in de eerste omloop de tweede tijd neer, maar er rolden helaas drie balletjes waardoor hij op de vierde plaats belandde. Theo Timmerman (Putten) had zijn voorpaarden omgewisseld ten opzichten van de eerste wedstrijden in Londen en blijft optimistisch: “Het liep beduidend beter dan gisteren, toen had ik te veel druk. Het was ook de eerste keer dat mijn voorpaard Dani meeliep, hij was er in Stockholm niet bij. Ik heb in elk geval weer informatie voor de volgende keer, ik heb nog twee wedstrijden te gaan,” vertelt Timmerman, die volgende maand van Putten naar Varsseveld verhuist waar hij zich met zijn paarden gaat vestigen.

1. Boyd Exell (AUS) 240,44
2. IJsbrand Chardon (NED) 244,11
3. Fredrik Persson (SWE) 266,59
4. Koos de Ronde (NED) 136,63
5. Glenn Geerts (BEL) 139,78
6. Theo Timmerman (NED) 140,12
7. Daniel Naprous (GBR) 154,35Foto: Rinaldo de Craen

1 Boyd EXELL AUS 30
2 IJsbrand CHARDON NED 24
3 Koos DE RONDE NED 15
4 Christoph SANDMANN GER 14
Fredrik PERSSON SWE 14
6 Jozsef DOBROVITZ HUN 13
7 Glenn GEERTS BEL 10
8 Georg VON STEIN GER 6
9 Werner ULRICH SUI 5
10 Theo TIMMERMAN NED 4

Klik hier voor de foto's.