3 november 2019

Lyon 2019: Tweede plaats voor Bram Chardon

Na een nek-aan-nek race met de Australiër Boyd Exell moest Bram Chardon (Den Hoorn) vanavond tijdens de eerste Wereldbekerwedstrijd van dit seizoen in het Franse Lyon genoegen nemen met de tweede plaats. Koos de Ronde (Zwartewaal) had vandaag zijn dag niet en werd vierde.

Eenvoudig maar niet makkelijk

Internationaal level 4 parcoursbouwer Jeroen Houterman (Meterik) had een mooi en vloeiend parcours ontworpen voor de zeven menners: “Het is de eerste wedstrijd van het seizoen en na mijn ervaring van vorig jaar in Lyon heb ik geprobeerd het parcours eenvoudig te houden.” Uiteindelijk bleek het parcours zeker niet te makkelijk en het bevatte voldoende keuzemogelijkheden voor de vierspanrijders, wat resulteerde in een mooie wedstrijd.Foto: Krisztina Horváth

Meer lucht

Nadat Bram Chardon in de eerste omloop de snelste tijd neerzette én foutloos bleef, kwalificeerde hij zich evenals Exell en de Hongaar József Dobrovitz voor de tweede manche over hetzelfde parcours, waarin het drietal weer op nul begon. Eerste starter Dobrovitz kwam met te veel fouten uit de ring, waarna het de beurt was aan Boyd Exell. Onder toeziend oog van het zeer enthousiaste publiek in Lyon, reed de vijfvoudig Wereldkampioen maar liefst zeven seconden sneller dan zijn eerste manche. Er viel een pechballetje waardoor de eindscore van Boyd op 142,70 kwam te staan. Laatste starter Bram Chardon tikte in het begin van het parcours al een balletje van de kegels. Toen er even later nog een balletje viel, werd duidelijk dat Chardon genoegen moest nemen met de tweede plaats: “Ik wilde in eerste instantie op safe gaan, maar nadat Dobrovitz de fouten maakte, wist ik dat ik wat meer lucht had en wilde ik iets meer risico nemen en kijken wat er in dit span zit. Ik reed vandaag met drie dezelfde paarden als vorig jaar en de merrie van mijn vader erbij. Ik voelde wel de druk van Boyd, maar op de eerste wedstrijd moet je vooral vooruit kijken. Volgende week rijden we al weer Maastricht en ik was al verzekerd van de top drie. Ik wist dat als ik normaal zou rijden, ik tweede kon worden en de eerste punten kon pakken richting de finale. Ik merkte dat mijn span conditioneel nog wel wat sterker kan worden, maar dat is normaal aan het begin van het seizoen. Technisch en qua snelheid zijn ze heel erg goed. Vorig jaar zette ik met dit span steeds hele stabiele rondjes neer en dat wil ik dit seizoen ook weer doen. Volgende week gebruik ik mijn wild card in Maastricht om een nieuw voorpaard in te zetten.”

Niet mijn dag

Voor Koos de Ronde verliep de wedstrijd in Lyon minder gunstig: “Ik had een pechballetje op poort vier en daarna een miscommunicatie met mijn paarden in de marathonhindernis. Dat was gewoon jammer, het was niet helemaal mijn dag,” vertelt De Ronde, die volgende week in Maastricht ook een ander voorpaard gaat inzetten.

Uitslag Wereldbeker vierspannen Lyon 3 november 2019:

  1. Boyd Exell (AUS) 142,70
  2. Bram Chardon (NED) 148,99
  3. József Dobrovitz (HUN) 173,14
  4. Koos de Ronde (NED) 162,52
  5. Jérôme Voutaz (SUI) 170,46
  6. Chester Weber (USA) 170,74
  7. Benjamin Aillaud (FRA) 174,02

Klik hier voor de complete uitslag.

Klik hier voor het fotoalbum.