31 december 2019

Mechelen 2019: Boyd Exell blijft winnen

Een ongelooflijk spannende wedstrijd in de wereldbeker vierspannen vormde het sluitstuk van Jumping Mechelen op de één na laatste dag van 2019. Jonge vierspanrijders in de personen van Dries Degrieck en Bram Chardon legden met ijzersterke rondes veel druk op topfavoriet Boyd Exell. Maar ook deze wereldbekerwedstrijd werd weer gewonnen door de wereldkampioen.

‘Eigenlijk had ik de meeste tegenstand van Koos (De Ronde, red.) verwacht,’ zegt Boyd na afloop. Na de winst een dag eerder was Koos de Ronde opnieuw snel, maar twee afgereden ballen hielden hem net uit de drive off. Bram Chardon was de beste in de eerste omloop. Hij was met 136,26 de snelste en bleef ook nog foutloos. Met eveneens een foutloze rit in 137,66 was Boyd Exell net iets langzamer, waardoor Bram als laatste van start mocht gaan in de drive off.

Verrassing van de avond

Evenals in de eerste manche mocht Dries Degrieck het spits afbijten in de drive off waarin ze met een schone lei begonnen. Na zijn pech van de dag ervoor ontpopte hij zich tot de verrassing van de avond. Reed hij in zijn sterke eerste omloop nog één bal af, nu bleef hij foutloos en werd op handen gedragen door het uitzinnige thuispubliek. De drive off was, in tegenstelling tot een dag eerder, over het gehele parcours. Dat betekende dat lastige opgaven zoals de kegelpoort 5, die haaks moest worden genomen bij het uitrijden van de eerste marathonhindernis, ook weer in het parcours zaten. Met 140,65 zette Dries flink druk op zijn beide concurrenten. Boyd Exell nam alle risico’s met een extra korte bocht naar de brug op weg naar de tweede marathonhindernis. In de beide marathonhindernissen bleef hij dicht bij het hout, liet alles liggen en klokte 131,14.

Laatste starter Bram Chardon zette de aanval in, maar had al vroeg in het parcours een bal te pakken. Met een tijd van 134,90 was hij ook minder snel dan Boyd Exell. Aanvankelijk werd Bram de tweede plaats toebedeeld, maar het bleek dat hij twee balletjes af had gereden, waardoor hij genoegen moest nemen met plek 3 (142,90).


Dries Degrieck
Foto: Dirk Caremans

Alleen maar sturen

Geen wereldbekerpunten voor wildcard rijder Boyd Exell, maar die heeft hij ook niet meer nodig. ‘Het is genieten om hier mee te doen, zeker omdat het de plek is van mijn sponsor Willy Naessens.’ Maar de hamvraag blijft hoe hij het voor elkaar krijgt om elke wereldbekerwedstrijd die hij rijdt te winnen. De credits voor deze buitengewone prestaties schrijft hij toe aan zijn paarden: ‘Ze gaan vanzelf hard, ik kan ze niet afremmen. Alles wat ik hoef te doen is sturen.’


Boyd Exell
Foto: Dirk Caremans

Uitslagen

Uitslag wereldbekerwedstrijd Mechelen 30 december 2019

 1. Boyd Exell (AUS), 131.14
 2. Dries Degrieck (BEL), 140.65
 3. Bram Chardon (Den Hoorn, NED), 142.90
 4. Koos de Ronde (Zwartewaal, NED), 148.86
 5. IJsbrand Chardon (Den Hoorn,NED), 149.97
 6. Jerome Voutaz (SUI), 162.12
 7. Chester Weber (USA), 163,71
 8. Glenn Geerts (BEL), 202.74

Stand Wereldbeker vierspannen 2019/2020 na 8 van de 9 wedstrijden:

 1. Boyd Exell AUS 30
 2. Bram Chardon NED 24
 3. IJsbrand Chardon NED 24
 4. Koos De Ronde NED 24
 5. József Dobrovitz HUN 15
 6. Glenn Geerts BEL 14
 7. Chester Weber USA 11
 8. Mareike Harm GER 11
 9. Benjamin Aillaud FRA 10
 10. Jérôme Voutaz SUI 8

Klik hier voor alle uitslagen.

Klik hier voor het fotoalbum.

Auteursrechten voorbehouden. Overname zonder bronvermelding en toestemming via [email protected] niet toegestaan.