30 december 2016

IJsbrand Chardon pakt de winst in Mechelen

IJsbrand Chardon (Den Hoorn) heeft vanavond ten overstaan van een bomvolle Nekkerhal voor het eerst in zijn carrière de Wereldbekerwedstrijd voor vierspannen in Mechelen gewonnen. Chardon versloeg in een zinderende strijd voor de tweede keer dit seizoen zijn aartsrivaal Boyd Exell, die tweede werd.

IJsbrand Chardon
Foto: Marie de Ronde-Oudemans

De Zwitser Jérôme Voutaz eindigde op de derde plaats. Koos de Ronde (Zwartewaal) was net een fractie van een seconde te langzaam om zich te kunnen kwalificeren voor de winning round en moest genoegen nemen met de vierde plaats. Theo Timmerman (Varsseveld) tikte twee balletjes van de kegels en eindigde als zesde.

“Deze overwinning was geen kadootje,” vertelt Chardon. “Ik heb sinds Stuttgart een nieuw paard in mijn voorspan, Casper, en hij kwam gisteren tijdens de eerste wedstrijd niet in het ritme. Vanmorgen heb ik hem eerst tweespan gereden en vandaag liep hij al beter. Ik heb nog niet het gevoel van Stuttgart om straks de finale in Gothenburg te kunnen winnen, maar ik verwacht dat we nu weer in een mooi wedstrijdritme komen zodat ik kan bewijzen dat hij het kan. Ik heb er bewust voor gekozen om na Stuttgart 5 weken pauze te nemen en mijn komende wedstrijden volgen elkaar nu met mooie tussenpozen op.”

Internationaal level 4 parcoursbouwer Jeroen Houterman had een uitdagend parcours uitgezet, waarin een foutje gemakkelijk gemaakt werd. Dit overkwam ook Boyd Exell, die tot twee keer toe in dezelfde hindernis kostbare seconden verloor. “Ik wil liever op eigen kracht winnen,” vult Chardon hierover nog aan. “Mijn span draait heel snel en daar win ik tijd mee, op de lange stukken verlies ik nog te veel, maar vanavond is wederom bewezen dat het heel belangrijk is om foutloos te blijven, pas dan kun je winnen!”

Klik hier om de uitzending van VRT Laatavond Journaal te bekijken (vanaf 20:30 min een stuk over de Wereldbekerwedstrijd voor vierspannen)

Uitslag Wereldbekerwedstrijd vierspannen Mechelen 30 december 2016:

1. IJsbrand Chardon (NED) 128.71
2. Boyd Exell (AUS) 134.55
3. Jérôme Voutaz (SUI) 140.97
4. Koos de Ronde (NED) 144.05
5. Glenn Geerts (BEL) 147.04
6. Theo Timmerman (NED) 152.19
7. Georg von Stein (GER) 158.13
8. Rainer Duen (GER) 168.33

Klik hier voor de volledige uitslag.

Stand na 6 van de 8 wedstrijden:

1       Boyd EXELL                           AUS         27
2       Jozsef DOBROVITZ                HUN        21
3       Koos DE RONDE                     NED         20
IJsbrand CHARDON                NED         20
5       Georg VON STEIN                   GER         15
6       Jozsef DOBROVITZ jr.            HUN        13
7       Theo TIMMERMAN                  NED         12
Jérôme VOUTAZ                    SUI         12
9       Edouard SIMONET                  BEL         8
10     Rainer DUEN                         GER         7