29 december 2019

Mechelen 2019: prima eerste dag voor Koos de Ronde

Op de eerste wedstrijddag van de wereldbeker voor vierspannen in Mechelen was Koos de Ronde de overtuigende winnaar. Na een snelle en foutloze eerste omloop en een uitstekende tweede ronde kwam hij vandaag als winnaar uit de bus. Daarmee mag hij morgen als laatste van start in de wedstrijd waar het gaat om de wereldbekerpunten.

Het parcours dat Johan Jacobs in de Nekkerhal had opgesteld was lastig. Wie alleen binnendoor reed in de beide marathonhindernissen moest dat met fouten bekopen. Dat de lange lijnen de beste waren bewees Koos de Ronde. Hij was daardoor niet alleen razendsnel, maar ook nog eens als enige foutloos in de eerste omloop. Hij dook in de eerste manche ruim onder de 140 seconden, een tijd die ook Boyd Exell niet haalde. De regerend wereldkampioen klokte 140,17 seconden, maar hij reed er – geheel tegen zijn gewoonte in- maar liefst drie ballen af. Vader en zoon Chardon roken kansen. Beiden tikten er één bal af, maar Bram was sneller en stond met een totaal van 145,64 na de eerste ronde op de tweede plek.

Voor Dries Degrieck die voor deze wedstrijd een wildcard kreeg, kende de eerste wedstrijddag voor eigen publiek een zure afloop. Hij werd uitgesloten omdat hij in de tweede marathonhindernis de B-poort niet had gereden.

Snelle tweede manche

Alle aanspanningen mochten terugkomen voor de tweede omloop, waarvan het resultaat bij de score van de eerste ronde werd opgeteld.

Het tweede parcours was ingekort. De kegelpoorten 5 en 6  waren eruit en de tweede marathonhindernis had één poort minder. Boyd Exell was gebrand op revanche en reed nu foutloos en razendsnel in 115,98. De beide Chardons deden weinig voor elkaar onder, hadden ieder 1 balletje en Bram bleef IJsbrand nipt voor. Laatste starter Koos de Ronde nam geen risico’s. Hij reed opnieuw razendsnel, moest één afgeworpen bal incasseren, maar kon zich dat gemakkelijk permitteren door zijn magistrale eerste omloop. Exell werd tweede, gevolgd door Bram Chardon.

Morgenavond om 21.45 uur is de wedstrijd waar het gaat om de punten. Koos de Ronde mag dan als laatste van start gaan.