30 december 2015

Mechelen: Koos de Ronde opnieuw sterk

Koos de Ronde (Zwartewaal) heeft op de slotavond van de 35ste editie van Jumping Mechelen alles uit de kast gehaald om zijn zesde overwinning van de Wereldbekerwedstrijd voor vierspannen in de Nekkerhal zeker te stellen, maar kwam in een waanzinnig spannende strijd net iets te kort en moest de Australische Wereldbekerkampioen Boyd Exell voorlaten. De Duitser Georg von Stein eindigde als derde, voor de sterk rijdende Belg Edouard Simonet. IJsbrand Chardon (Schipluiden) maakte een fout en werd zesde.

1 Boyd EXELL AUS 30
2 IJsbrand CHARDON NED 27
3 Koos DE RONDE NED 21
4 Georg VON STEIN GER 13
5 Michael BRAUCHLE GER 12
6 Jozsef DOBROVITZ HUN 12
7 Rainer DUEN GER 11
8 Jozsef DOBROVITZ jr. HUN 8
9 Jérôme VOUTAZ SUI 7
10 Glenn GEERTS BEL 4Foto: Marie de Ronde-Oudemans

Koos de Ronde had evenals de Belgen Simonet en Geerts een wild card gekregen van de organisatie en aangezien De Ronde al zeker is van een startplaats voor de finale in Bordeaux, had hij voor deze gelegenheid voor een andere opstelling van zijn achterspan gekozen: “Het is de eerste keer dit seizoen dat ik Bonusz en Palero achterop heb en ik ben heel blij met het resultaat. Het incident in Londen heeft geen invloed gehad op mijn paarden en mijzelf. De paarden hebben veel ervaring en waren allebei ook aanwezig in Mechelen.“
Nadat Koos De Ronde in de eerste omloop de snelste tijd had neergezet, moest hij in de winning round over het aangepaste parcours van internationaal level 4 parcoursbouwer Jeroen Houterman (Meterik) als tweede van start. Hierin reed de bronzen medaillewinnaar van het EK in Aken super scherp maar tikte er tot grote teleurstelling van het enthousiaste publiek een balletje van de hindernis. Exell kreeg hierdoor iets meer lucht, maar na een zeer spannende rit liet ook hij een balletje rollen. Exell kon zich echter dit balletje veroorloven en schreef de Wereldbekerwedstrijd in Mechelen voor de tweede keer na 2011 op zijn naam.

Koos de Ronde dacht na afloop van Exell’s rit eventjes dat hij had gewonnen, aangezien hij op het scoreboard als eerste werd vermeld, maar dat werd na enkele seconden gecorrigeerd: “Ik was gewoon heel blij voor Boyd,” grapte De Ronde achteraf. “Ik ben heel happy met mijn prestatie en de paarden. Ik denk wel dat dit mijn finalespan wordt, maar ik ga nu eerst naar Leipzig toewerken.”
IJsbrand Chardon had zijn vierspan Lipizzanerpaarden en een KWPN-er goed aan het lopen, maar schoot in de eerste marathonhindernis verkeerd en moest zijn span terugzetten. Hierbij tikte hij twee balletjes van de kegels en wist hij dat zijn kansen op een plaats in de top drie verkeken was: “Ik had geen schijn van kans, het was gewoon een misverstand tussen mij en mijn paarden. Dit moet ik gauw vergeten,” aldus Chardon, die in Mechelen zijn laatste wedstrijd voor Wereldbekerpunten reed en zich nu kan opmaken voor de finale in Bordeaux.


Klik hier voor de uitslagen.

Klik hier voor het fotoalbum.

The sixth leg of this season’s FEI World Cup™ Driving in Mechelen was Boyd’s fourth and last competition for points and although he already won three competitions and is in the lead with the maximum number of 30 points, the six-times World Cup Champion still felt the pressure.
In the first round, Boyd showed what indoor driving is all about and drove his team of experienced horses faultless, clear and fast through the course, putting the pressure on his Dutch opponents IJsbrand Chardon and Koos de Ronde.
IJsbrand Chardon lost precious seconds and knocked two balls down in the first marathon obstacle after his horses went into a wrong gate and he had to put them back. The four-times World Champion knew his chances to a place in the Winning Round were lost, but put his horses to the test and took a few short cuts in the remaining part of the course, much to the joy of the crowd.
Koos de Ronde put down the fastest time, but gave Boyd some advantage before the Winning Round by knocking one ball down.