31 december 2018

Mechelen 2018: weergaloze finale voor Boyd Exell

Tot middernacht bleef het publiek aanwezig in de Nekkerhal in Mechelen om zondagavond de ontknoping van de achtste wereldbekerwedstrijd van dit seizoen te beleven. Dezelfde drie menners als een dag eerder reden in de drive-off om de hoogste eer maar het was nóg spannender dan gisteren. Met zijn sponsor Willy Naessens op de tribune maakte Boyd Exell er een geweldige wedstrijd van, maar hij kreeg het niet cadeau. Bram Chardon zat hem op de hielen en maakte dit keer geen fouten.

Voor aanvang van de wedstrijd gebruikte de VLP het internationale evenement om het Belgische vierspanteam nog eens in het zonnetje te zetten omdat zij het afgelopen seizoen als jongste vierspanteam ooit, op het podium van een wereldkampioenschap kwamen. Na dit intermezzo reden Edouard Simonet en Glenn Geerts mee in de wedstrijd en kwam Dries Degrieck in actie als testrijder in het parcours.

Door hun wat tegenvallende prestatie van gisteren waren de beide Belgische deelnemers al snel aan de beurt. Bij Edouard Simonet liep het niet helemaal lekker. Hij kreeg niet genoeg snelheid en schampte gelijk in de eerste marathonhindernis een hekje. De hoop van het publiek was daarom gevestigd op Glenn Geerts. Hij werd op handen gedragen en het enorme gejoel moet hem vleugels hebben gegeven. Hij klokte een razendsnelle tijd (148,29) maar er rolden drie ballen omlaag. Met een vierde plaats viel hij net buiten de drive off.


Bram Chardon
Foto: Dirk Caremans

Incident

Ook Jérôme Voutaz en József Dobrovitz konden geen potten breken en belandden achterin de klassering. Voor Benjamin Aillaud verliep de wedstrijd onfortuinlijk. Hij kukelde in een wending van de koets en kon de paarden niet meer vasthouden. Die vlogen even stuurloos door de baan over de speedbox heen, maar zijn groom handelde razendsnel. In een fractie van een seconde zat de navigator voor op de wagen, kon de leidsels grijpen en wist het span tot stilstand te brengen. Gelukkig bleef iedereen ongedeerd.

Spektakel in de drive-off

De bomvolle tribunes ontploften bijna tijdens de drive-off. Evenals een dag eerder was Boyd Exell in zijn eerste omloop foutloos gebleven. Hij nam het weer op tegen Chester Weber en Bram Chardon. Ze begonnen dit keer op nul, dus alles was mogelijk.

Weber mocht als eerste van start. In hindernis 3 draaide hij net iets te strak om een hekje, waardoor een bal viel. Vervolgens was het de beurt aan Bram Chardon. Reed hij de dag ervoor het snelst met veel ballen, nu bleef hij foutloos en knalde een tijd van 132,46 op de klok. Boyd Exell stond voor een haast onmogelijke opgave. Hij hield zijn hoge tempo ook in de hindernissen vast en lag op koers. Bij het uitrijden van hindernis 9 glipte zijn linkerleidsel even uit zijn handen, maar die had hij snel weer te pakken, waardoor hij op volle snelheid kon blijven. Ook hij bleef foutloos en won in 130,95.

Het publiek zat er niet mee dat het een latertje werd. De tribunes bleven tot het laatste moment gevuld. Met zakdoekjes en lichtjes creëerden ze een bijzondere atmosfeer waarin tijdens de ereronde afscheid werd genomen van de vierspanrijders.

Uitslagen wereldbekerwedstrijd Mechelen 30 december 2018

 1. Boyd Exell (AUS) 130,95
 2. Bram Chardon (NED) 132,46
 3. Chester Weber (USA) 147,11
 4. Glenn Geerts (BEL) 160,29
 5. Edouard Simonet (BEL) 163,74
 6. József Doborovitz (HUN) 169,35
 7. Jérome Voutaz (SUI) 176,54
 8. Benjamen Aillaud (FRA) EL

Stand Wereldbeker na 8 wedstrijden

 1. Boyd Exell (AUS) 30
 2. Bram Chardon (NED) 24
 3. Koos de Ronde (NED) 24
 4. Jérôme Voutaz (SUI) 20
 5. IJsbrand Chardon (NED) 19
 6. Glenn Geerts (BEL) 17
 7. József Dobrovitz (HUN) 15
 8. Edouard Simonet (BEL) 13
 9. Chester Weber (USA) 11
 10. Benjamin Aillaud (FRA) 6

Klik hier voor meer informatie.

Klik hier voor het fotoalbum.

Auteursrechten voorbehouden. Overname zonder bronvermelding en toestemming via info@hoefnet.nl niet toegestaan.