6 juni 2015

Menles door Adelinde Cornelissen

Simone van Drie (Voorthuizen) won eerder dit jaar de Kür op Muziek voor menners met haar Fries Tinelly. Hiermee verdiende ze een les van Grand Prix amazone Adelinde Cornelissen (Nijkerk), die in 2012 nog individueel zilver behaalde op de Olympische Spelen in Londen. Op initiatief van KNHS Mendistrict Oost kreeg Van Drie deze les aangeboden, waar Cornelissen afgelopen vrijdagavond belangeloos aan meewerkte. 

Tijdens de oefeningen benadrukte Cornelissen het belang van gehoorzaamheid op elke hulp. Tinelly is een voorwaarts paard dat moet leren wachten. “Terugnemen, lucht geven, maar niet teveel, het paard moet in balans blijven. Zoek telkens naar de juiste afstemming.” In alle drie de gangen werd gewerkt aan tempobeheersing en gehoorzaamheid.
Cornelissen, die zelf in het verleden ook heeft gemend, onder andere met Tuigpaarden, gaf aan dat ze het leuk vond om aan menners les te geven. Uit haar gesprek met de aanwezige menners na afloop van de les bleek dat kennis uit de dressuurwereld zeker van toegevoegde waarde kan zijn. “Dit wil ik best vaker doen hoor,” zei de topamazone spontaan, dus wie weet krijgt dit initiatief nog een vervolg.

Van Drie rijdt met Tinelly dressuur op ZZ niveau en gaf aan vooral te willen werken aan de verzameling in draf en aan de uitgestrekte draf. Cornelissen: “De principes bij mennen en rijden onder het zadel zijn hetzelfde: controle over het tempo, stelling en buiging en de achterhand eronder brengen. Dat laatste is voor een menpaard uiteraard moeilijker voor vanwege het gewicht van de kar.”