2 januari 2020

Mooi menfeestje in Zuidbroek

Op maandag 30 december jl. werd in het Groningse Zuidbroek, tijdens het Internationale concours hippique IICH Groningen, voor de zesde keer een minimarathon gehouden. Jaarlijks trekt de wedstrijd meer deelnemers en het is uitgegroeid tot de meest gewilde minimarathon van Mendistrict Noord. De wedstrijd is dan ook een waar menfeestje geworden. In de verschillende rubrieken verschenen er in totaal 80 deelnemers aan de start.

’s Ochtends werd er gestart met de rubriek enkelspan pony, gevolgd door enkelspan paard en tweespan pony. In deze rubrieken werd er fanatiek gestreden voor een finaleplaats. De finales werden ’s avonds verreden, evenals de rubrieken voor de jeugd, tandem pony, tweespan paard en tot slot vierspan pony. In de voorrondes overdag bleek al dat er een sterk deelnemersveld was, waarin velen aan elkaar gewaagd waren.

Lianne Bosma (foto: Trijntje Lamein)

Lianne Bosma snelste pony-enkelspan

In de rubriek enkelspan pony mochten zes deelnemers door naar de finale. Manouk Boer plaatste zich met haar pony Flemingh als eerste voor de finale. In haar tweede manche zette ze een supersnelle basistijd neer van 97,17 seconden. De andere finalisten waren Lianne Bosma (Havehoeve’s Boy), Greetje Hamberg (Lady), Anieke Dekker (Anna), Henry Borg (Chippendale) en Sietske Flobbe (Havehoeve’s Boy). Omdat een pony maar één keer finale mag lopen, stond Sietske haar finaleplaats af en mocht Larissa Jansma (Honey Bee’s Jolivier) deze plek overnemen. Per combinatie werd de snelheid opgevoerd en voor Manouk (als laatste starter in de finale) was het dus alles of niets. Helaas maakte ze een fout in het parcours, waardoor ze uitgebeld werd en uiteindelijk genoegen moest nemen met de zesde prijs. Lianne Bosma ging er met een snelle tijd van 89.55 seconden, met de eerste prijs vandoor.

Paul Versluis was met Bombarie het snelst (foto: Trijntje Lamein)

Weer Bombarie en Paul Versluis

Bij de enkelspannen paard kwamen eveneens zes deelnemers in aanmerking voor een finaleplaats. In de finale kon het nog alle kanten op, want dan staat de teller voor iedereen weer op nul. Voor deze finale had Paul Versluis zich met zijn paard Bombarie als beste gekwalificeerd en hij wilde graag zijn titel van vorig jaar verdedigen. Maar dat ging niet vanzelf, want alle finalisten in deze rubriek gingen voor die eerste plek. De andere deelnemers aan de finale waren: Xander Tuitjer (Fantasy), Henk Bos (Topspeed Sem), Daan Goekoop (Glen), Johannes Strootman (Amando) en Frans Zeinstra (Cash). Frans Zeinstra ging als eerste van start en zette meteen een scherpe tijd van 89,45 neer, waardoor de anderen er vol voor moesten gaan. En dat deden ze! Henk Bos was bijzonder goed op weg, maar maakte een kostbare fout in het parcours en zakte daarmee naar de zesde plaats. Xander Tuitjer (die als een na laatste van start ging) slaagde er als eerste in om de tijd van Frans te verbeteren naar 87,01. Dat betekende dat Paul Versluis er nog wel even tegenaan moest om de winst te behalen. Met een nipt verschil (86,42) slaagde hij daarin en werd zo voor het tweede jaar op rij winnaar van deze rubriek.

Hindriëtta Lamein supersnel

In de rubriek tweespan pony kwamen 17 deelnemers aan de start, waarvan er vijf naar de finale mochten. Voor die vijf plaatsen werd snel gereden en fanatiek gestreden. Met een verschil van 0,65 was Gerryt Riemersma (Teun/Mick) een fractie sneller over de beide rondes dan Hindriëtta Lamein (Kastanjehof Jip/Optimist), waardoor hij zich als eerste plaatste voor de finale. De andere finalisten waren Gert Jan Dekker (Eppy/Rambo), Ties Tolner (Double “P’s Ryann/Egelshoek’s Mackaay) en Marian Bosma (Rico/Irando). Wat ging het hard in deze finale! Fullspeed gingen de combinaties door de baan en ze zetten alles op alles voor de winst. Marian Bosma mocht als eerste in de baan en zette een mooie tijd neer (98,04). Deze tijd werd echter meteen verbeterd door Ties Tolner met ruim vijf seconden. Gert Jan Dekker bewees dat het nog sneller kon en reed weer vier seconden van de tijd af (88,75), maar liet helaas een balletje rollen, waardoor hij op 93,75 uitkwam. Vervolgens legde Hindriëtta Lamein in een razend tempo het parcours af en liet alle ballen liggen. Zij zette een tijd neer van 87,66. Gerryt Riemersma startte als laatste en was ook snel, maar het lukte hem niet om sneller te zijn dan Hindriëtta. Met een foutloze ronde en een tijd van 89,67 moest hij uiteindelijk genoegen nemen met de tweede plaats en nam Hindriëtta de eerste prijs in ontvangst.

Hindriëtta Lamein versloeg Gerryt Riemersma (foto: Trijntje Lamein)

Ruimte voor de jeugd

In het programma was ook ruimte voor een jeugdrubriek, waarin vier deelnemers aan de start kwamen. De vier meiden reden elk met een enkelspan pony. De beste in deze rubriek was Anouk Versluis met haar pony Raphael. Ze reed twee mooie snelle foutloze rondjes en werd eerste. Als tweede eindigde Indy Blokzijl (Bluemers Linde), gevolgd door Alicia Kies (Macho) en Isabella Ruardy (Veralinda van Nuova).

Streutker wint tweespan paarden

In de rubriek tandem pony was er helaas maar één deelnemer, Jorn Kuipers. Het was bijzonder mooi om te zien hoe hij Rötgers Camiel en Frisia’s Tequilla op snelheid en foutloos door de baan stuurde.

In de rubriek tweespan paard gingen de zwarte Arabo’s van Harry Streutker (Yk Dark Uzma/Ra’id JW) in beide manches, het snelst en met de minste strafpunten door het parcours. Hij was de terechte winnaar van deze rubriek. Theo Uil en Erwin Pruim moesten genoegen nemen met respectievelijk de tweede en derde plaats.

Geslaagde dag

Als laatste rubriek kwamen de vierspan pony’s aan bod. Zes combinaties gingen hier de strijd met elkaar aan. De snelste tijden in deze rubriek reed door Jaap van der Wal (King/Welsh Princess/Dynod Princess/Narrador), hij won. Jaap werd op de voet gevolgd door de winnaar van de tweede prijs, Roelf Lamein (Karlo/Optimist/Highlight/Silver).

De organisatie kijkt terug op een geslaagde wedstrijd. Als het aan de deelnemers ligt, komt er zeker weer een volgende editie. Veel gehoorde opmerkingen waren: ‘De mooiste wedstrijd van het jaar’, ‘Elk jaar weer een feestje om hier te mogen rijden’, ‘Ik kijk er elk jaar weer naar uit.’