22 april 2020

Natuurbranden nog niet geweken #blijfthuis

De natuurbranden in de Deurnese Peel in Brabant zijn nog niet onder controle. De ernstige droogte en aanhoudende wind maken dat het vuur steeds weer aanwakkert. De gemeente Deurne meldt dat er al meer dan 400 hectare natuurgebied is verwoest. Daarmee wordt afgestevend op het bizarre record ‘grootste natuurbrand in Nederland ooit’.


In de regio waar de branden woeden, zijn veel menners en paardensportbedrijven gevestigd. Tot einde van de middag vlogen blushelicopters af en aan. Zij schepten bluswater uit de vennen, maar zijn nu ingezet in bij een andere ernstige natuurbrand in het Meinweggebied in Limburg. In Liessel en Griendtsveen zijn bewoners en bedrijven geëvacueerd. Tweespanrijder Carlo Vermeulen ontsprong de dans, want de wind draaide van zijn woning af. Hij kwam met een aantal anderen in actie om het bedrijf van tweespan ponymenster Lonneke van den Eijnden te evacueren. De 26 paarden en pony’s hebben allemaal een tijdelijk onderkomen gevonden en bevinden zich daar op dit moment nog steeds.

De rookontwikkeling in de hele omtrek is enorm en brengt ook stank met zich mee. Verder dalen er op veel plaatsen asdeeltjes neer. Naast het gevaar is dus ook de overlast enorm.

#blijfthuis

Het blijkt maar weer dat alle waarschuwingen van de veiligheidsregio’s in het hele land niet voor niets zijn. Overal is het kurkdroog, zeker in de bossen en natuurgebieden. Daarom is het advies in deze coronatijd ook voor menners: blijf thuis. Ga je er toch met je aanspanning op uit? Blijf alert en geef vuur geen kans. Natuurbranden ontstaan altijd door menselijk gedrag. Roken in de natuur of het laten vallen van een peuk zijn nu levensgevaarlijk.Auteursrechten voorbehouden. Overname zonder bronvermelding en toestemming via [email protected] niet toegestaan.