13 juli 2010

Nederland op volle sterkte naar WK enkelspannen

Coach Tjeerd Velstra has announced the names of the five drivers who will represent the Netherlands at the World Single Driving Championship in Pratoni del Vivaro from 29 July to 1 August.


Individueel deelnemer Christiaan Provoost heeft net als Jan van van den Broek al behoorlijk wat WK-ervaring. De monteur en meninstructeur maakte deel uit van het Nederlandse team op het eerste Wereldkampioenschap voor enkelspannen in Ebbs in 1998 en vervolgens in 2002 en 2004. Met de KWPN-ruin Umiro (v. Elcaro) verdiende hij het WK-ticket door onder andere als vierde te eindigen op de internationale wedstrijd in Conty.

Martin van den Broek maakt evenals Van Heesch en Hellegers zijn WK-debuut in Italië. Met de 10-jarige KWPN-ruin Taradel zette de meninstructeur goede prestaties neer in onder meer Uden en Diepenheim. Martin en Jan van den Broek zijn overigens geen familie van elkaar.

Bondscoach Velstra heeft de buitenlandse concurrentie van de Nederlandse menners nog niet veel aan het werk gezien dit seizoen, maar ziet het positief in voor Pratoni: “De terreinen zijn er behoorlijk glooiend. De marathon zal niet net als vier jaar geleden over de hoge heuvels gaan, maar iets vlakker zijn. De temperaturen kunnen behoorlijk oplopen in Pratoni. We hebben echter afgelopen weekend in Nederland ook gemerkt dat het heel heet kan worden. De wedstrijd in het Limburgse Heijenrath was daarom een uitstekende test, die de paarden en de menners goed hebben doorstaan.”

De enkelspanrijders worden in Pratoni del Vivaro begeleid door bondscoach Tjeerd Velstra, assistent-bondscoach Ad Aarts (Liessel) en teamveterinair Schelto Jonker (Vorden).
 

De inmiddels 70-jarige Jan van den Broek behaalde twee jaar geleden in Jarantow de individuele wereldtitel met zijn inmiddels 14-jarige Oscar (v. Inspekteur) en verdedigt zijn titel ook met Oscar. Van den Broek nam in 2006 deel aan het WK in Pratoni maar kiepte toen om in de marathon en hoopt uiteraard op revanche tijdens zijn vierde WK deelname.
Saskia van Heesch ruilde vanaf 2008 haar tweespan Lipizzaners al regelmatig in voor de enkelspancombinatie met haar KWPN-er Unique waarmee zij hoge ogen scoorde op de nationale menwedstrijden. Met de negenjarige zoon van Manno weet Van Heesch vooral in de dressuur te imponeren. Van Heesch werd onlangs door Velstra aan het A-kader toegevoegd en de Brabantse kijkt uit naar haar eerste WK-optreden.

De in Duitsland woonachtige Frans Hellegers reed zich met de 15-jarige Rheinlander Donnerstolz in de kijker van de bondscoach en promoveerde een aantal weken geleden naar het B-kader. Ook de professioneel vertaler neemt in Pratoni voor het eerst in zijn twaalfjarige carrière deel aan een Wereldkampioenschap.

 

Titelverdediger Jan van den Broek (Nistelrode) vormt samen met WK-debutanten Saskia van Heesch (Boxtel) en Frans Hellegers (Straelen, Duitsland) het team. Christiaan Provoost (Domburg) en Martin van den Broek (Eindhoven) nemen op individuele titel deel aan het Wereldkampioenschap op de terreinen van de Italiaanse hippische sportbond.

 
Christiaan Provoost

Martin van den Broek

 


Saskia van Heesch


  Frans Hellegers

Title defender Jan van den Broek will be on the Dutch team together with World Championship debutants Saskia van Heesch and Frans Hellegers. Christiaan Provoost and Martin van den Broek will compete as individuals.

Jan van den Broek