21 juni 2015

Nederlandse tweespanrijders laten progressie zien in Lähden

De Nederlandse tweespanrijders hebben dit weekend tijdens de internationale menwedstrijd in het Duitse Lähden progressie laten zien. Tijdens deze tweede observatiewedstrijd voor het WK eindigden zes van de elf menners in de top 15. Tristan Verheijen (Weert) zette met de zevende plaats in het totaalklassement het beste Nederlandse resultaat neer.

Oud wereldkampioen Harrie Verstappen (Eersel) stond na een goede dressuur en een zeer sterke marathon op een mooie vierde plaats in het tussenklassement. Verstappen begon goed aan de afsluitende vaardigheidsproef, maar kon door de regen zeer glad geworden bodem niet meer over zijn rem beschikken en hield zijn paarden niet meer in bedwang. Het span kwam tot stilstand tegen de omheining en gelukkig kwamen de paarden, menner en groom met de schrik vrij.

Tristan Verheijen begon de wedstrijd met de 12e plaats in de dressuur en zette achter Verstappen, Antonie ter Harmsel (Rijssen), Carlo Vermeulen (Griendtsveen), Ben Gosschalk (Epe), Erik Couwenberg (Veulen, Lb.), Raymond Letteboer (Oud Ootmarsum) het zevende beste Nederlandse resultaat neer in de marathon met acht pittige hindernissen, ontworpen door de Nederlandse parcoursbouwer Jeroen Houterman (Meterik). In de vaardigheid wist geen van de 36 deelnemers de lei schoon te houden. Verheijen de schade zeer beperkt te houden tot slechts 3,63 strafpunten waardoor hij van de 15e naar de zevende plaats opklom in het eindklassement.

Na de teleurstellende resultaten tijdens de eerste observatiewedstrijd in Saumur twee weken geleden organiseerde bondscoach Harry de Ruyter (Kessel) een extra training voor de tweespanselectie waarbij de nadruk lag op de dressuur en de vaardigheid. “De training heeft zeker zijn vruchten afgeworpen,” vertelt een tevreden De Ruyter. “De vaardigheid is eens te meer allesbeslissend gebleken. In Lähden stond een pittig parcours en de menners moesten door de gladheid met verstand rijden. Het is heel jammer dat Harrie Verstappen moest opgeven, want hij reed een sterke wedstrijd en was in de marathon weer op zijn oude niveau.”
De tweespanselectie bestaat uit zo’n 12 rijders. Na Saumur trok Gerard Leijten (Eersel) zich terug uit de selectie aangezien hij niet kan beschikken over een eigen span paarden.

De volgende en laatste observatiewedstrijd is het NK tweespannen in Maasdijk van 14 tot en met 16 augustus. Hierna maakt De Ruyter de namen van de vier deelnemers bekend die van 10 tot en met 13 september naar het Hongaarse Fábiansebestyén zullen afreizen.
De vierspanwedstrijd werd gewonnen door de regerend Wereldkampioen Boyd Exell. Theo Timmerman (Varsseveld) zette met de 13e plaats het beste Nederlandse resultaat neer, op de voet gevolgd door Herman ter Harmsel (Rijssen), die de vaardigheid op zijn naam schreef.

Klik hier voor de uitslagen

Klik hier voor de foto'sFoto: Dr. Jürgen Schwarzl


Foto: Dr. Jürgen Schwarzl