30 mei 2016

Eerste Nationale Sportdag Gelders Paard een groot succes

Afgelopen zaterdag 28 mei werd de eerste Nationale Sportdag Gelders Paard gehouden op de terreinen van Gert van den Hoorn in Kootwijk. Tijdens deze sportdag werd de veelzijdigheid van het Gelderse paard getoond met bijna honderd starts in de disciplines dressuur, springen en mennen. 


De sportdag was opengesteld voor iedereen met een KNHS lidmaatschap en een KWPN paard geregistreerd in de fokrichting Gelders paard. Ook de KWPN geregistreerde kruisingen waarvan één van de ouders geregistreerd is in de fokrichting Gelders paard waren welkom om deel te nemen. Van klassieke Geldersen met soms veel "tuigbloed" tot het moderne Gelderse rijtype.

Onder aangename weersomstandigheden werden de dressuurrubrieken onder het zadel en de dressuur / vaardigheid bij het mennen verreden. Hoewel volop in het dekseizoen, had hengstenhouder Marcel van Bruggen de, voor de Gelderse richting goedgekeurde, hengsten Edmundo (v. Upperville) en Wilson (v. Koss) meegenomen. Tussen de merries en ruinen liet amazone Sabrina Melotti zien hoe braaf de palomino gekleurde Edmundo is. Beide M1-proeven werden overtuigend door deze knappe combinatie gewonnen met 76.83 en 69.50 %, waarmee zij Dagkampioen Dressuur werden.  
De bruine Wilson wordt normaliter gereden in de dressuurrubriek ZZ-Zwaar, maar omdat deze proef vandaag niet uitgeschreven was, liet gastmenner Freek Prozee zien dat de 13-jarige Wilson ook een heel best menpaard is. Met twee heel goede L-proeven verwierf hij een eerste en tweede plaats met 197.5 en 194.5 punten, waarmee hij ook Dagkampioen Mennen Dressuur werd.
Freek had een uitstekende dag, want ook met zijn eigen paard, Hertog Jan (v.Chablis) won de menner van menvereniging Waal en Linge de wisselbeker bij de vaardigheid. 

Aan het eind van de dag, toen er helaas toch wel wat regenbuien vielen, volgde een springclinic onder leiding van Michiel Jansen. De veelzijdigheid, een belangrijk fokdoel van het Gelderse paard, werd nogmaals benadrukt met de uitreiking van een wisselbeker voor de meest veelzijdige combinatie. Deze prijs werd gewonnen door Melissa van der Landen op Elvera van het Rodeland (v. Special D), die zowel twee nette M2-proeven reed en ook tweede werd in de springrubriek. Hoewel ze niet meedeed aan de menrubrieken in Kootwijk, wordt Elvera ook aangespannen gereden.

Klik hier voor de uitslagen

Bron: KWPN / Hoefnet