13 juli 2016

Pavo vraag: Hoe voorkom ik dat mijn paard heet wordt op het wedstrijdterrein?

Vorige week kon je via Hoefnet een vraag voor IJsbrand en Bram Chardon insturen en maakte je daarmee kans op een gratis les bij Manege Chardon in Schipluiden. Uit de reacties werd deze week de vraag van Marieke Hilhorst gekozen: Hoe voorkom ik dat mijn paard heet wordt op wedstrijdterrein?

Marieke heeft hiermee een uitnodiging te pakken voor de lesdag bij Manege Chardon met haar eigen aanspanning!
Volgende maand loopt de actie opnieuw, dus houd Hoefnet in de gaten en stuur je vraag in!



Ik ben op zoek naar voer of supplement dat voldoende energie geeft maar waarbij mijn paard niet te heet wordt. In de dressuur is het altijd knokken om hem rustig te houden, zeker op een druk wedstrijdterrein. Thuis loopt hij als een zonnetje en in de kleinere (twee onderdelen) wedstrijden gaat het al veel beter. In de marathon is het een feestje maar valt hij terug na de vierde of vijfde hindernis. Hij maakt zich al druk voor de start van A en kan dan niet wachten. Dit zorgt voor energie verlies in de hindernissen.
Ik hoop dat je mij kan adviseren op voergebied maar ook hoe ik mijn paard beter kan voorbereiden op wedstrijden.

De vorige keer hebben we het uitgebreid gehad over (het belang van) intervaltraining: een goede manier om conditie op te bouwen en het paard goed voor te bereiden op wat de wedstrijden zodat hij minder snel terugvalt in het hindernisparcours. 
Klik hier voor het artikel

Voeding

Een veel gehoord misverstand is dat paarden die “heet” worden minder krachtvoer zouden moeten krijgen. Een paard dat arbeid levert heeft die energie uit het voer juist nodig om voldoende energie te hebben. Hij wordt vaak heet uit onvermogen doordat hij te weinig energie heeft om de gevraagde arbeid te leveren. Een voorbeeld van een eiwitrijk en olierijk voer is Pavo Sportsfit. In aanloop naar – en tijdens de wedstrijd kun je ook eventueel tijdelijk overgaan op Pavo Nerv Control: voeding met onder andere magnesium, dat voor ontspanning zorgt van de spieren.

Voorbereiding op wedstrijd en thuis

Heet worden op wedstrijdterrein is een veel voorkomend probleem. Wanneer je op zaterdag en zondag wedstrijd hebt, is het slim om een volle dag eerder te komen zodat het paard langzaam kan wennen aan de nieuwe omgeving. Je kunt hem dan op vrijdag alvast een keer inspannen, wat voor ontspanning zorgt voor zowel het paard als de menner. Wanneer je op zaterdag pas ‘smiddags hoeft te starten, kun je eventueel ‘sochtends vroeg ook nog een keer inspannen om het paard rustig te laten wennen aan de drukte, speakers en het publiek.

Ook thuis tijdens de trainingen kun je al veel voorbereidend werk doen door steeds schrikelementen, die ook op wedstrijdterrein te zien zijn, aan het trainingsveld te zetten. Stoeltjes zetten op de plaatsen waar de jury normaal zit, parasols, een radio met de knop op hoog volume, bloembakken en vlaggen om maar wat voorbeelden te noemen.
Daarnaast moet je de wedstrijden niet ontlopen, maar ook de drukte in je eigen omgeving niet. Je kunt eens met andere menners afspreken om samen te trainen (zoals op het losrij-terrein ook het geval is) of in een groep eens door het dorp of langs een voetbalwedstrijd rijden (denk aan juichend publiek, speakers, toeters en vlaggen, snerpende scheidsrechtersfluitjes). Vooral de drukte niet ontlopen!