30 juni 2013

Sandringham: Jan Ranzijn wordt tweede, Aad van Marwijk vierde

Op de internationale menwedstrijd in het Britse Sandringham sloeg winnaar bij de para menners Mick Ward een flink gat met de rest. Jan Ranzijn eindigde als tweede, op de voet gevolgd door de Zweedse Birgitta Kronqvist en de andere Nederlander Aad van Marwijk, die vierde werd.  
Sonja Ranzijn, dochter en groom van Jan Ranzijn vertelt: "Hier meerijden is echt ongekend. De wedstrijd vond plaats op een koninklijke landgoed, waar ook paarden van Koningin Elizabeth worden gefokt en getraind. Er is heel veel publiek en de sfeer is fantastisch. En zo'n mooi weg traject tref je nergens!" 
Jan Ranzijn rijdt dit jaar voor het eerst met een voor hem nieuw paard, de 10-jarige Jan, een Fries x Andalusiër. Voor dit paard, dat eerder in een vierspan stond, was dit ook de eerste internationale wedstrijd. In eerste instantie stond Jan na de dressuur op de zevende plaats, echter hij kreeg naderhand nog 5 extra strafpunten omdat zijn paard niet goed vertrok na de eerste groet op X. Dat was een flinke tegenvaller, want daardoor kelderde hij naar de 11e en laatste plek. In de marathon waren ze de snelste combinatie, maar vanwege een afgeworpen element werden ze tweede. Aad van Marwijk reed ook een goede marathon en werd derde. Daarna stond Aad tweede in het tussenklassement.
De vaardigheid was extreem moeilijk en moest heel snel gereden worden. Niemand was foutloos binnen de tijd. Aad van Marwijk liet helaas 7 ballen rollen, wat hem ruw van de tweede plek naar de uiteindelijke vierde plaats stootte. Jan Ranzijn reed er 4 ballen af en had een kleine tijd fout. Door hier als vierde te finishen werd hij totaal tweede bij de paramenners.  

Klik hier voor de video's