2 maart 2014

Leerzaam symposium ‘Mennen met kennis’

Klasse 4 menner en kaderlid Rudolf Pestman en zijn partner Esther Klok van Menteam P&K hebben de afgelopen jaren veel kennis opgedaan over de begeleiding van sportpaarden. Die kennis willen ze graag delen met andere menners. Ze organiseerden zaterdag 1 maart het leerzame symposium 'Mennen met kennis', in samenwerking met dierenkliniek Winsum. Het werd een interessante dag, met een aangename mix van theorie en praktijk.

Gerard Leijten gaf een bijzonder leerzame clinic over vaardigheid, een onderdeel van de wedstrijd waar hij uren over kan praten. Hoe train je thuis? Hoe verken je, hoe rijd je los en waar let je op in het parcours? Marijke Meeuwissen en Bertrik Rodermond kregen ter plekke les, waarbij Leijten oa. de zigzag met de menners oefende.

De vele geïnteresseerden kregen een bomvol dagprogramma voorgeschoteld over vele aspecten rondom het mennen. Paardendierenarts Françoise Rey legde uit dat er veel te doen is aan de gezondheid van paarden in het grote gebied tussen een optimaal paard en een ziek paard. Denk naast hoefverzorging, gebitsverzorging en voeding ook aan bloedonderzoek, gerichte training (geen loze kilometers, maar doelbewuste training) met hartslagmeter en de juiste voedingssupplementen.
Marleen Noordhof, fysiotherapeute gaf een theorieles en een praktijkles over een juiste wijze om een menpaard goed los te werken aan de dubbele longe. Later op de dag werd dat door topruiter Hergen van Hall ook te paard gedemonstreerd.
 Ron Woudstra van Pardoes Aurora deed een boekje open over de zin en onzin van voedingssupplementen. Paardendierenarts Astrid Bos gaf uitleg over de dopinglijst van de FEI en dat er mogelijk middelen in je kast staan die niet geoorloofd zijn op wedstrijden.
Tot slot gaf gerenommeerd jurylid Peter Bonhof een clinic over het lastige vak jureren, waarbij hij live twee aanspanningen beoordeelde, nl. Marieke Barmentloo en Tineke Boerma. Het publiek kreeg de mogelijkheid mee te jureren.

Foto's: Karen Stork