7 juli 2015

Warme tiende editie Menwedstrijd Grave

De tiende editie van de menwedstrijd dressuur-vaardigheid in Grave werd een warme editie. Door om 09.00 uur te starten en extra waterpunten op het terrein te creëren werd geprobeerd om de mens, paarden en pony's zoveel mogelijk verkoeling te bezorgen. Het wedstrijdterrein was sfeervol en goede prestaties in dressuur en vaardigheid maakte het tot een geslaagde dag. De bekers voor de beste dressuurproef en beste vaardigheidsproef van de dag gingen dit jaar met één deelnemer mee naar huis: Arie Dibbits, die met zijn paard Dynamo geselecteerd is voor het WK Jonge Menpaarden in Hongarije, wist beide uitstekende prestaties neer te zetten. 

Sinds enkele jaren combineert de Stichting Hippisch Festijn Grave, verantwoordelijk voor deze menwedstrijd, de wedstrijd met een recreatierit. Dat heeft er al enkele keren toe geleid dat recreanten een jaar later als deelnemer aan de wedstrijd terugkwamen. Door het warme weer was de deelname aan de recreatierit, waarbij gekozen kan worden tussen verschillende afstanden, dit jaar wat beperkt. Maar de deelnemers die er wel waren genoten van de rit door het landelijke gebied van Grave en Mill én van de vaardigheidsproef die zij ook mochten rijden.

72 jaar verschil tussen oudste en jongste deelnemer

De elfjarige Senna Kreukels was de jongste deelnemer van deze mendag met haar tweespan Shetlanders. Zij reed zowel de 15 km recreatierit met haar ouders én het vaardigheidsparcours. Slechts twee balletjes rolden er en de tijd werd niet helemaal gehaald, maar een applaus was uiteraard wel haar deel na het passeren van de finish lijn. Een mooie prestatie voor deze jongste deelnemer.
Eveneens met een tweespan pony’s reed de 83-jarige Jan van Lubeek. Hij wist het vaardigheidsparcours met alleen 2,5 strafpunt voor de tijd te winnen. Dat de mensport voor jong en oud is wordt met het leeftijdsverschil tussen Jan en Senna wel heel letterlijk bewezen!
Het vaardigheidsparcours van parcoursbouwer Deny van Ommeren was voor velen een flinke uitdaging, met slechts twee maal een foutloos basisparcours (beiden op naam van Arie Dibbits).In de dressuur waren de prestaties beter: Margaretha Leendertse reed Haflinger Annika in de klasse M naar 65,17%, de beste score bij de pony’s. In de ZZ-dressuur liet Gabriëlle van den Broek, instructrice van de menners in Grave van PPV ’t Raamdal, zien hoe het moet: met pony Adje reed zij een mooie proef met 64,12% als resultaat. In de M enkelspan paard reed Marion Hanegraaf van Menvereniging Parcival met tuigpaard x Lippizaner Anton de mooie score van 68,33%, maar de twee beste proeven zette Arie Dibbits met Dynamo neer in de klasse Z: met 68,38 en 69,71% een top prestatie!Menvereniging ‘t Raamdal

De menners van Pony- en Paardenvereniging ’t Raamdal reden een thuiswedstrijd. Sylvia van den Berg met haar Tinker Mike, Heidi van Noordenburg met Shetlander Tiamo, Frans de Gruiter met KWPN’er Floris en Adrie de Groot met de Gelderse Dioon verdedigden de club-eer. Adrie de Groot wist prijzen te winnen met een mooie, ontspannen rit in de B-dressuur en L-vaardigheid; in de hobbyklasse streden de andere leden tegen elkaar en tegen de overige deelnemers.
Sylvia van den Berg reed in deze klasse de beste proef van de clubleden: met 181 punten een mooie score die een winstpunt zou hebben opgeleverd wanneer ze aan de officiële wedstrijdrubriek had meegedaan. Heidi van Noordenburg zette met Tiamo, haar shetlander die net terug is van een zware blessure, de beste prestatie in de vaardigheid neer. Een balletje op het allerlaatste poortje hield haar uit de barrage.
Nadat Frans de Gruiter zijn vaardigheidsproef gereden had, nam Rob van Daatselaar voor de gelegenheid de leidsels over van Frans. Zonder ooit kegels te hebben gereden wist Rob een balletje minder én een snellere tijd dan Frans neer te zetten! Zou er hiermee een nieuwe mencombinatie geboren zijn bij de menclub van ’t Raamdal? Wie zal het zeggen…

Klik hier voor de uitslagen