3 mei 2020

Online dressuurproevenbeoordeling enthousiast ontvangen en wordt vervolgd!

Het virtuele initiatief van Hoefnet “Laat je dressuurproef online beoordelen” wordt met beide handen aangegrepen door de menwereld. Inmiddels zijn er heel wat video’s bekeken en beoordeeld door de gevraagde FEI juryleden uit binnen- en buitenland. Hoefnet heeft inmiddels besloten deze gratis online service de komende maanden voort te zetten voor iedereen die er gebruik van wil maken.

Vanwege het coronavirus mogen er geen evenementen zoals menwedstrijden georganiseerd worden en is de online proevenbeoordeling een aanvullende manier om toch doelgericht te blijven trainen. De YouTube-links van Nederlandse menners stromen binnen, maar ook uit bijvoorbeeld Rusland, Canada, Duitsland, Denemarken en Zweden. Niet alleen enthousiaste menners; ook de betrokken juryleden uit binnen- en buitenland zijn unaniem positief.

Meer feedback, kritisch maar opbouwend

Enkelspanrijdster Eline Houterman nam haar kans waar en reed met alle drie haar paarden de FEI dressuurproef. Binnen enkele dagen kreeg ze haar protocollen terug, voorzien van Engels commentaar.
Eline: ” Normaal had ik nu in het wedstrijdseizoen gezeten, waarbij ik ook proeven had gereden met daarop feedback. In het winterseizoen heb ik mijn drie paarden doorgetraind, waarna ik aan het begin van het nieuwe seizoen vaak kleinere wedstrijden mee zou pakken om te kijken waar we staan na de winter.
Ik heb een heel uitgebreide beoordeling gekregen: kritisch, maar wel opbouwend. Doordat een jury nu meer tijd heeft door het filmpje stil te zetten of terug te spoelen, heb ik meer feedback gekregen dan ik normaal op een wedstrijdprotocol krijg. Dan gaat de proef natuurlijk door.“


Eline Houterman in 2019
Foto: Krisztina Horváth

"Jury aan de keukentafel"

De Zweedse Marika Stromberg (tweespan pony’s) was dolblij met haar protocol:
“Dit was zo nuttig voor mij! Verbazingwekkend hoeveel moeite de ‘jury aan de keukentafel’ heeft gedaan om de gehele dressuurproef van zoveel mogelijk commentaar te voorzien. Ik stuur het protocol ook door aan mijn trainer Glenn Geerts, zodat we kunnen bepalen hoe we de training kunnen voortzetten. En als de coronacrisis lang aanhoudt, hoop ik dat ik na mijn huiswerk gedaan te hebben, een nieuw filmpje in mag sturen!”


Marika Stromberg in 2019
Foto: Krisztina Horváth

Dressuurwerk in plaats van op buitenrit

Ook vanuit Denemarken veel enthousiasme; Alis Søgaard Jensen (enkelspan paard) en Niels Schelde Petersen (tweespan pony’s) stuurden twee filmpjes in en vertellen:
“De door Hoefnet aangeboden service motiveert ons enorm om het serieuze ‘arena-werk’ te blijven volhouden, terwijl het mooie weer lonkte om tijdens de corona-pandemie gewoon lekker de bossen in te gaan. We hopen allebei dat het online jureren een blijvertje is, ook na wanneer de crisis weer voorbij is. Dit is niet alleen in het winterseizoen nuttig, maar ook enkele weken voor aanvang van het outdoorseizoen om ‘scherp’ te worden.”


Niels Schelde Petersen in 2019
Foto: Krisztina Horváth

Bevestiging dat je er klaar voor bent

Saskia Siebers (enkelspan paard) liet er ook geen gras over groeien; ze reed haar proeven zowel met Axel als met Guus twee keer: een keer vanaf C gefilmd en een keer vanaf B.
“Ik werd steeds enthousiaster over het idee en was erg blij met mijn proef van Axel. Je kunt wel denken dat je klaar voor de wedstrijden bent, maar dat je bevestiging krijgt is ook weer inspirerend. De proeven waren naar twee verschillende juryleden gestuurd en bleven anoniem. Ik kon uit de commentaren opmaken dat ze de filmpjes serieus bekeken hebben en dat een proef op film prima te beoordelen is. Natuurlijk zie je in het ‘echt’ meer, maar dit is zeker de moeite waard!”


Saskia Siebers met Guus, thuis tijdens de filmproef

Door goede feedback weer even terug naar de basis

Voor de Duitse Nicole Harm (vierspan pony’s) is de online proevenbeoordeling echt een aanvulling op haar training.
“Als nieuwe menner in de grote sport wil ik me graag goed voorbereiden. Ik heb in een periode van vier weken drie keer van deze service gebruik gemaakt en wil het graag blijven benutten. Voor mij zou het fijn zijn als er cijfers worden gegeven, maar dat hoeft de jury niet te doen.
Door de goede feedback heb ik nu zo veel om aan te werken, dat de stress zelfs een beetje toesloeg! Ik ben teruggegaan naar de basis en elke pony wordt op dit moment afzonderlijk getraind. Mijn gevoel is dat het nu echt beter wordt, maar dat laat ik dan ook graag door mijn schoonvader, nationaal jurylid Manfred Harm, controleren.

Meestal loopt thuis alles beter dan op wedstrijd, maar denk niet dat het geen zin heeft om een filmpje op te sturen. Als je de complete dressuurproef in één keer filmt, zit er altijd wel ergens een probleem.”


Nicole Harm, thuis tijdens de filmproef

Commentaar, maar niet op de stoel van de trainer

Ook de betrokken juryleden zijn enthousiast over deze service, hoewel niet al het aangeleverde materiaal eenvoudig te beoordelen was. Filmen vanaf C, de plaats waar de hoofdjury zit, levert bijvoorbeeld minder goed materiaal dan vooraf gedacht. De proef komt beter tot zijn recht wanneer er vanaf een plaats tussen een hoekletter en tussenletter aan de lange zijde gefilmd wordt.

Eén van de (anoniem blijvende) juryleden legt uit:
“Normaal zitten we met een aantal juryleden aan de ring en zien we elk de proef vanuit een ander perspectief. Bij het bekijken van een film vinden we het belangrijk dat de dressuuroefeningen en het ‘gaan’ van een paard, zo goed mogelijk te beoordelen zijn. We vinden het minder storend dat er bijvoorbeeld niet exact over een A-C lijn of over X gereden wordt, waar je in een wedstrijd wel een punt aftrek voor krijgt. Het is dus van belang dat de proef duidelijk in beeld gebracht wordt voor een goede beoordeling van het gereden zijn. Een zwarte pony tegen een donkere achtergrond, of een proef tegen de zon in gefilmd, is moeilijk te beoordelen. We doen ons best om zoveel mogelijk commentaar op het protocol te zetten, maar we zitten niet op de stoel van de trainer.

Mijn advies: maak even tijdens het losrijden een paar kleine filmpjes vanaf verschillende plaatsen langs de ring om te bepalen wat de beste filmpositie is, zodat de dressuurproef het best in beeld wordt gebracht. We hopen op nog veel meer filmpjes, want als trainingsvorm is deze manier van evalueren en ‘scherp blijven’ ontzettend nuttig voor zowel de rijder als de jury. Wees niet bang om iets in te sturen omdat je ring niet aan de maten voldoet of wat hobbelig is, je rij-niveau nog niet zo hoog is, of dat de pony niet geschoren is en de wagen niet gepoetst.”

Gratis online service wordt voortgezet!

Omdat het einde van de coronacrisis nog niet in zicht is en de toekomst van dit outdoor wedstrijdseizoen, zowel nationaal als internationaal in geheel Europa, onzeker is, wordt deze gratis online service van Hoefnet de komende maanden voortgezet voor iedereen, ongeacht spansoort, niveau en ringafmetingen. Alle KNHS proeven uit de SWM én de Dressuur / Vaardigheid zijn welkom.
Het is geen enkel probleem om met tussenpozen een filmpje in te sturen, meerdere proeven met verschillende aanspanningen, een niveau hoger of lager, of gefilmd vanuit verschillende filmposities. Dit komt je training ten goede en zowel de juryleden als Hoefnet stellen zich graag belangeloos beschikbaar.

Klik hier voor meer informatie

Veel succes, geniet ervan en blijf gezond!


Saskia Siebers met Axel, thuis tijdens de filmproef

Auteursrechten voorbehouden. Overname zonder bronvermelding en toestemming via info@hoefnet.nl niet toegestaan.