1 februari 2015

Oost wint opnieuw Strijd der Districten

Na de zege van District Oost in 2014 in de RAI in Amsterdam mocht het mendistrict dit jaar opnieuw de wisseltrofee in ontvangst nemen van deze landelijke finale minimarathon, nu op het NHC Ermelo. Het was geen vanzelfsprekende overwinning, vooral de gewesten Zuid en West legden Oost het vuur aan de schenen. De pony menners zorgden voor de doorslaggevende punten na een strijd die tot het eind spannend bleef.
In de groep enkelspan paard was de voor de derde keer afgevaardigde Stephenie de Groot uit district West met de felle en kort wendende Whisper haar concurrenten in beide manches te snel af. Ook de zeer snel rijdende Pieter Karelse deed voor West goede duiten in het zakje, ondanks drie afgeworpen ballen. Anniek Schuiling, de jongere zus van Marissa, nestelde zich door twee snelle foutloze rondes met haar Aron tussen deze menners uit West, dat toen aan de leiding ging.

Oost ging meteen voortvarend van start in het parcours van Rinie van de Burgt en Jeroen Houterman. Bij de enkelspan pony’s gingen Mart Koerhuis en Marissa Schuiling na de eerste manche aan de leiding. In de tweede manche echter reed Koerhuis een herstelde parcoursfout. Nederlands Kampioen klasse 4 Schuiling hield het hoofd koel en zette twee keer de snelste tijd neer, naar later bleek ook de snelste tijden van de dag. Maar Zuid ging toch aan de leiding door de bijdragen van Jos Gerlings en Kees Thielen.

Na de rubriek tweespan paarden, waarin een grote verscheidenheid aan rassen in de ring kwam, stonden West en Zuid gezamenlijk op de eerste plaats. Carlo Vermeulen, de ervaren internationale menner uit District Zuid zette overall de beste tijden neer met zijn KWPN’ers. Brian Bing (West) reed een slordige eerste ronde, maar nam revanche in de tweede ronde en presteerde daar de beste tijd. Hans Reitzema (Noord) werd mooi tweede met zijn snelle Arabo Friezen. Cees Meel (Oost) werd met zijn Dravers derde in deze rubriek waarin men de meeste moeite had met het parcours.

Bij de tweespan pony’s ging het dak eraf in de Amaliahal. Onder luide aanmoediging van het publiek vlogen de spannetjes door de poorten. Wout Kok en Ariena Kleijer deden goede zaken voor Oost, maar de sterk rijdende Sjoerd Lenssen reed de beste punten bij elkaar, waardoor Zuid aan de leiding ging. Pieter Douma (Noord) werd derde in deze rubriek, waarin de deelnemers zeer aan elkaar gewaagd waren. Nu stond Oost nog maar 1 punt achter Zuid.

Ten slotte was de eer aan de vierspan pony’s om de beslissende ritten neer te zetten. Marijke Hammink was de onverslaanbare troef van Oost. Ze stuurde haar felle vierspan onwaarschijnlijk scherp en foutloos door de poorten, met tijden waar menig enkel- en tweespanrijder niet aan kon tippen. Ze sloeg een meedogenloos gat richting haar concurrenten. Jannes Kinds (Noord) werd met zijn fraaie schimmels tweede met twee snelle, maar niet foutloze rondes. Ook Aart van de Kamp (Oost) reed een sterke eerste manche, maar raakte in de tweede ronde twee kegels. Met een derde plaats voor hem en de meeste punten voor Hammink won Oost de wisseltrofee van de Strijd der Districten, die werd overhandigd aan voorzitter Wim Veldboom.

 Klik hier voor alle uitslagen

Klik hier voor het fotoalbum