31 mei 2010

Paarden van de Koningin op Het Loo

In het weekend van 5 en 6 juni verzorgt het Koninklijk Staldepartement een presentatie met paarden en rijtuigen van H.M. de Koningin op Paleis Het Loo. Het publiek kan op het Stallenplein zien hoe de koninklijke paarden worden verzorgd en getraind, en kennismaken met koninklijke rijtuigen.


De stalpresentaties vinden plaats op zaterdag 5 en zondag 6 juni, tussen 10.00-12.00 en tussen 13.00-16.00 uur. De entree bedraagt € 10,00 per volwassene en € 3,00 voor kinderen van 6 t/m 17 jaar. Kinderen t/m 5 jaar hebben gratis entree. Het entreebewijs geeft tevens toegang tot het paleis, de tuin en de tentoonstellingen.

Informatie: 055-5772400 of www.paleishetloo.nl

Het Koninklijk Staldepartement mag gerekend worden tot een van de meest spectaculaire stalbedrijven ter wereld, met een uitzonderlijke collectie rijtuigen, tuigen en livreien. Het Staldepartement is verantwoordelijk voor het vervoer van de leden van het Koninklijk Huis. Werden de paarden vroeger ook voor dagelijks vervoer ingezet, tegenwoordig vervullen zij een representatieve en ceremoniële rol. Wanneer de koningin op Het Oude Loo verblijft, het middeleeuwse kasteeltje naast Paleis Het Loo, of wanneer de paarden getraind worden, doen de Stallen op Paleis Het Loo weer als vanouds dienst als onderkomen voor de paarden.

Speciaal tijdens het weekend van 5-6 juni aanstaande heeft het publiek de unieke mogelijkheid dit alles van nabij mee te maken. Het Koninklijk Staldepartement toont verschillende aanspanningen van rijtuigen, zoals de gala berline, gala landauer en enige jachtwagens, begeleid door koetsiers, lakeien en rijknechten. Medewerkers van het Koninklijk Staldepartement geven uitleg en beantwoorden vragen over de paarden, aanspanningen, rijtuigen en de hieraan verbonden tradities. De Rijstal laat zien hoe de paarden worden voorbereid op het escorteren van de koningin. Voor het evenement worden meer dan twintig paarden uit Den Haag van stal gehaald.
Daarnaast zijn de koninklijke auto’s in de koetshuizen te bezichtigen, zoals de Amerikaanse Winton uit 1924 van koningin Emma, van koningin Wilhelmina haar Mercedes 300 cabriolet, de Fiat coupé van prinses Beatrix en prins Claus en de speciaal voor koningin Beatrix verlengde Ford Granada uit 1981. Ook staat de onlangs verworven donkerblauwe Ford Scorpio van de koningin opgesteld.