26 september 2021

Paardenmarkt Zuidlaren dit jaar in aangepaste vorm

De Zuidlaarder paardenmarkt vindt dinsdag 19 oktober in aangepaste vorm plaats. Dat heeft de gemeente Tynaarlo, organisatie van de markt, besloten. De paardenmarkt begint om 06.00 uur op de gebruikelijke plek in het dorp.

Economische functie

Burgemeester Marcel Thijsen vertelt dat hij graag zijn nek uitsteekt voor de paardenhandel. De paardenmarkt in Zuidlaren heeft namelijk een belangrijke economische functie voor de sector. “Na een jaar van afwezigheid wil ik de markt dan ook graag organiseren. Maar we hebben nog steeds te maken met de coronamaatregelen: regels vanuit het Rijk die ook voor onze markt gevolgen hebben. We moeten zorgen voor ruimte en doorstroming.”

Daarom moet de aanvoer van paarden beheersbaar zijn en op voorhand bekend. Voor de organisatie aanleiding om alleen de vaste handelaren die in 2019 geregistreerd stonden bij de gemeente welkom te heten op de markt. Thijsen snapt dat dit besluit voor veel handelaren een teleurstelling zal zijn. “Tegelijkertijd hopen we ook op hun begrip. We kunnen het op dit moment niet anders organiseren en we moeten er samen een succes van maken. We gaan in stapjes terug naar normaal en ik vertrouw er op dat de markt volgend jaar weer als vanouds zal zijn.”

Wat is er anders?

  • Geen publiek: De organisatie weert publiek van de paardenmarkt. Zo krijgen handelaren en potentiële kopers de ruimte op het marktterrein. Het publiek kan ook van buiten de omheining de sfeer goed proeven en een indruk krijgen van de paarden en de handel.
  • Geen vrije balies: Er is op de markt alleen plaats voor de vaste handelaren die tijdens de laatste editie van de markt in 2019 geregistreerd stonden bij de gemeente. Zij hebben een persoonlijke uitnodiging gekregen om hun paarden te komen verhandelen. De organisatie kan handelaren die op de bonnefooi naar Zuidlaren komen helaas niet toelaten en is genoodzaakt deze terug te sturen.
  • Geen export: Het is niet mogelijk om paarden te exporteren vanaf de Zuidlaardermarkt.
  • In- en uitslagregister: Er wordt een register bijgehouden op de markt. Dit betekent dat alle paarden gechipt moeten zijn.