27 mei 2016

Paardensportcentrum De Dijkgraaf moet binnen week weg

De voorzieningenrechter heeft donderdagochtend besloten dat Paardensportcentrum De Dijkgraaf voor aankomende woensdag de locatie aan Plaats Langeveld in Monster moet verlaten. Door deze beslissing komt menner Edwin van der Graaf met 55 paarden op straat te staan. Eerder deze week werd namelijk bekend dat een verhuizing naar een stal in ‘s-Gravenzande niet door kan gaan.


Foto: Krisztina Horváth

De uitspraak van de rechter kwam Van der Graaf rauw op het dak vallen. “Het water staat ons nu wel echt aan de lippen. Ik weet dat ik hier weg moet, dat is al langer bekend, maar ik ben nog steeds met de gemeente Westland in gesprek waar ik dan heen moet.”

De situatie is politiek gezien erg lastig. Een meerderheid van de gemeenteraad van Westland heeft geoordeeld dat Van der Graaf zijn huidige locatie moet verlaten, maar diezelfde raad vindt ook dat het bedrijf voor het Westland behouden moet blijven.

“Politiek is een heel apart ding”, zegt Van der Graaf. “Ik kan best een beetje mennen, maar politiek is niet voor mij weggelegd. Mijn type bedrijf – alleen maar gericht op mennen – is uniek. Daar zijn ontheffingen of bestemmingswijzigingen voor nodig. Gelukkig ben ik nog met de gemeente en andere instanties in gesprek, dat is een lichtpuntje. Maar door de uitspraak van de rechter komt er nu wel enorm veel druk op te staan.”

PSC De Dijkgraaf had een tijdelijke vergunning van vijf jaar op de locatie aan Plaats Langeveld. Met het perspectief op mogelijke alternatieven, is de gedoogperiode vanaf 1 juli 2015 een aantal keren verlengd. Op 11 mei zou de gemeente ontruiming van het centrum afdwingen. Nu is het definitief dat Van der Graaf binnen een week een nieuw onderkomen moet zien te vinden voor zijn paarden.

Enkele omwonenden lieten weten blij te zijn nu duidelijk is dat De Dijkgraaf nog binnen een week weg moet.

Bron: Paardenkrant-Horses.nl