15 oktober 2015

Paard&Koets: Maakt een koets het verschil?

Tijdens het mensport-evenement Paard&Koets verschijnt de Belgische vierspanmenner Nathan Nijs in de piste. Het 21-jarige Belgische talent won met zijn vierspan pony’s een bronzen medaille tijdens het WK in Breda. Nathan heeft niet alleen ambities op de koets, hij is ook enorm gepassioneerd door menwagens en heeft er –amper 21 jaar oud– al drie ontworpen. Tijdens Paard&Koets betreedt hij met Bram Chardon de piste en zoomen ze in op de vraag: maakt een koets het verschil?

Drie jaar geleden overhandigde Jan Nijs de leidsels van zijn vierspan Welsh/Arabier pony’s definitief aan zijn zoon, die van kinds af aan al gefascineerd was door techniek. Op zestienjarige leeftijd, toen Jan nog succesvol wedstrijden reed, tekende Nathan de eerste complete dressuurkoets uit voor zijn vader. Het viel hem op dat de verhoudingen van een ponykoets niet optimaal waren rekening houdend met de pony’s en de menner, wat voor hem aanleiding was om een eigen koets te ontwerpen. Twee jaar later ontwierp hij een vierspan marathon koets, waarbij hij het zwaartepunt van de menwagen naar beneden bracht om de kleine ponykoets meer stabiliteit te geven in het parcours. Het meest recente ontwerp van Nathan is een marathonwagen voor een enkelspan pony, welke hij ontwierp voor zijn tweelingzus omdat hij vond dat er geen goede ponyenkelspanwagens waren.

Tijdens Paard&Koets vertelt Nathan alles over zijn rijtuigen en de kenmerken die hij belangrijk vindt. Samen met Wereldkampioen Bram Chardon betreedt hij op vrijdag de piste, het duo laat zien welke kenmerken van een rijtuig belangrijk zijn om een optimale prestatie te behalen.

Paard&Koets vindt plaats op 6,7 en 8 november op het Nationaal Hippisch Centrum in Ermelo.

Kijk voor meer informatie op www.paardenkoets.nlFoto: Krisztina Horváth


Foto: Krisztina Horváth