1 november 2013

Pau: WK-debutante Els Broekman wint enkelspan dressuur!

Het was opnieuw Oranje boven vandaag op het WK ponymennen in Pau. WK-debutante Els Broekman reed vanmorgen een prachtige dressuurproef en zette de winnende score van 36,67 strafpunten neer. Na de overwinningen in de tweespan dressuur door Ewoud Boom en de vierspan dressuur door Bram Chardon completeerde Broekman met dit prachtresultaat een unieke prestatie. Nog niet eerder wonnen onze menners op een WK pony’s de dressuur in elke rubriek.


Els Broekman liet met haar 14-jarige New Forest pony Aron een uitstekende proef zien, die door vier van de vijf juryleden met de eerste plaats werd beloond, wat enthousiast ontvangen werd door het Nederlandse team en de in grote getale aanwezige Oranjefans. Broekman reed begin van dit jaar nog klasse 3 en maakte in Horst de overstap naar de klasse 4: “Om de dressuur te winnen op mijn eerste WK is natuurlijk bizar, maar heel gaaf! Ik weet dat er nog meer in zit, maar ik heb bewust geen risico’s genomen. Ik wilde geen fouten maken, goed was goed in dit geval,” aldus een dolgelukkige Broekman.
De tweede plaats werd opgeëist door de Hongaar Martin Hölle, die wordt begeleid door Mieke van Tergouw van Riant Equestrian Centre in Beekbergen. Hölle reed de negenjarige Apache de la Licorne, waarmee hij in 2012 de Juniorentitel won, naar een score van 43,01 strafpunten: “Ik had een goed gevoel aan het begin van mijn proef, maar na de eerste figuren verloor ik helaas iets impuls.” Hölle zal er morgen in de marathon alles aan doen om het gat met Broekman te verkleinen. De derde plaats werd in beslag genomen door de winnares van de grote ponywedstrijd in Minden eerder dit jaar, Jacqueline Walter. Het verschil tussen Hölle en Walter bedraagt slechts 0,19 strafpunten en ook de Wereldkampioen van 2007 Peter Koux staat slechts op 0,32 strafpunten verwijderd van Hölle, zodat de marathon allesbeslissend zal zijn.
Melanie Becker kwam met haar Ostara’s Sandor vandaag helaas niet verder dan de 18e plaats.

Klik hier voor de uitslagen.

Klik hier voor de fotoimpressie met dank aan Marie de Ronde-Oudemans